Výška dôchodkov bude budúci rok narastať. Upraví sa aj vzhľadom k cenám
26 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Dôchodcovia si od nového roku prilepšia. Viac peňazí bude mať takmer pol milióna penzistov. Priemerná výška starobného dôchodku bola v októbri 648 €. Od nového roka by sa v prepočte mala zvýšiť penzia o asi 23 €.

Zvýšenie dôchodku prebehne automaticky, penzisti o ňu nebudú musieť požiadať. Prvé vyplácanie zvýšených dôchodkov prebehne už v januári budúceho roka.

Výška dôchodku bude postupne narastať

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečilo, že Sociálna poisťovňa neustále upravuje výšku penzií. Výška dôchodku sa prispôsobuje aj inflácii a nárastu cien, ktorá má však v súčasnosti výrazne lepšie perspektívy, ako to bolo prednedávnom. Ceny tak rýchlo neporastú a devalvácia sa postupne spomaľuje.

Výška minimálneho dôchodku bude po navýšení percent oveľa priaznivejšia. V prípade zvýšenia dôchodkov zabezpečí Sociálna poisťovňa automatické zvýšenie dôchodkov a jeho výška sa vyplatí v upravenej, vyššej sume. Z toho vyplývajú pozitíva pre poberateľov penzie, lebo dôchodky sa celkovo upravia a narastú.

Vianočný darček pre seniorov: Od januára vyššie dôchodky!
Dôchodcovia, môžete sa začať tešiť! Sociálna poisťovňa od januára budúceho roka automaticky valorizuje všetky dôchodkové dávky. Poberané dôchodky sa zvýšia o 3,6 % a novopriznané o 14,5 %. O zvýšenie netreba osobitne žiadať, informuje Sociálna... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik