VIANOCE BEZ ELEKTRINY: Na strednom Slovensku je už piaty deň kritická situácia
26 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Bez elektriny sú už 5 dní. Ľudia v osadách Horný a Dolný Jelenec pod Donovalmi prežili v tme pri sviečkach aj Štedrý deň. Pod poruchy na elektrickom vedení sa podpísal ťažký sneh v kombinácii s dažďom. Drôty potrhali padajúce stromy. Opravovať treba v ťažko prístupnom teréne, kam majú elektrikári problém dostať sa aj s technikou, informuje portál noviny.sk.

Okresy Banská Bystrica, Brezno či Detva majú na Vianoce energetickú kalamitu, osady pod Donovalmi naposledy svietili pred 5 dňami. Aj Štedrý deň strávili potme. Variť večeru si pomáhali susedia navzájom. Niektorí varili na plynovom sporáku, iní zase využili gril. Štedrú večeru si mnohí vychutnali pri sviečkach.

Elektrikári trávia Vianoce v teréne, podmienky sú často extrémne. Poruchy sú v ťažko dostupnom teréne. 

"Snažíme sa však urobiť maximum pre to, aby sme dodávku elektriny obnovili čo najskôr. V teréne sú všetky dostupné kapacity, chlapi sú už na hrane síl, vyčerpaní, premrznutí, niekoľko dní sa brodili v snehu, ale každý, kto mohol, priložil ruku k dielu, aby sme dodávku elektriny obnovili pre čo najviac domácností," zdôraznil hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš. 

Vplyvom ťažkého snehu padajú aj lavíny, jedna spadla v Dolnom Jelenci pod Donovalmi vedľa rodinného domu.

V pondelok ráno bolo bez elektriny 9 000 domácností na strednom Slovensku, k večeru ešte 2 500. "Na niektorých miestach bude odstraňovanie porúch pretrvávať aj v nasledujúcich dňoch, takže niektorí odberatelia zostanú bez elektriny dlhšie," uviedol Gejdoš. 

Energetickú kalamitu na strednom Slovensku výrazne zhoršilo výdatné sneženie počas sobotňajšieho (23. 12.) večera a noci. Najhoršia situácia bola v okresoch Brezno, Banská Bystrica i na Podpoľaní. Na Štedrý deň ráno bolo bez prúdu asi 18.000 a popoludní vyše 13 000 odberných miest.

PRIPRAVTE SA: Viaceré domácnosti budú počas Vianoc BEZ PRÚDU! Vieme KDE
Viaceré domácnosti na strednom Slovensku budú počas Štedrého dňa bez elektrického prúdu. Dôvodom je pretrvávajúce nepriaznivé počasie, ktoré komplikuje opravy porúch. Pre TASR to uviedol hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik