Pozor! Na Slovensku sa objavila škodlivá klobása a plesnivé arašidy!
26 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Inšpektori RVPS (Regionálna veterinárna potravinová správa) nezaháľajú ani počas sviatkov. V Rimavskej Sobote a Šali odhalili závažné nedostatky pri dvoch obľúbených potravinách. Ak ste si ich kúpili, hrozia vám zdravotné problémy. 

Závadná klobása v Rimavskej Sobote

Počas úradnej kontroly potravín objavili inšpektori v prevádzke Fekete František - potraviny Ši-Fe na Tomášikovej ulici v Rimavskej Sobote závadný výrobok. Ide o Údenú Hajdú klobásu s dátumom spotreby 23. 12. 2023. Klobása je pôvodom z Maďarska.

“Vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť syntetického farbiva allura červená E129 v množstve 2,3 mg/kg," píše v ozname Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenska. Predajca musel okamžite informovať spotrebiteľov o náleze.

V šalianskom Kauflande našli plesnivé arašidy pôvodom z USA

Na základe sťažnosti zákazníka vykonala RVPS Šaľa odber vzorky u prevádzkovateľa OD Kaufland v Šali. Inšpektori odobrali vzorku – Arašidy nelúpané pražené, voľné vložené v kartónovej škatuli, 10 kg, DMT: 18. 02. 2024 - na senzorické posúdenie. Krajina pôvodu suroviny je USA.

"Vzorka bola nevhodná na ľudskú spotrebu z dôvodu výskytu poškodených jadier plesňou alebo hnilobou v množstve cca 7 %. Tým bol porušený článok 14 ods.1 a ods. 2 písm. b) Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 178/2022 z 28. januára 2002. Prevádzkovateľovi boli nariadené opatrenia - zákaz umiestňovať na trh nevyhovujúci výrobok a zabezpečiť jeho stiahnutie z predaja," skonštatovali inšpektori.

TRAGICKÝ KONIEC PÁTRANIA! Ide už o PIATEHO mŕtveho v TOMTO regióne za pár dní (FOTO)
Pátracie tímy si naplno neoddýchnu ani cez sviatočné dni. Žiaľ, nie všetky pátracie akcie mali pozitívny koniec. Dávida (†39) z Prešova, ktorý zmizol deň pred Štedrým dňom, našli neskoro. Na východe je to v krátkom čase už piata nezvestná osoba,... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik