V poslednom čase sa intenzívnejšie hovorí o podmienkach v slovenských väzniciach, kde sú umiestnení ľudia v kolúznej väzbe. Mnohí tí, ktorí boli zadržaní a väznení hovoria o katastrofálnych podmienkach, v akých obvinení (pozor - nie odsúdení!) mnohokrát trávia mesiace. To sa nie raz podpíše aj na ich zdravotnom stave. Bežný človek nemá možnosť nahliadnuť do väzenského prostredia.
Pred čosi vyše týždňom advokát Martin Ribár priniesol fotografiu cely, v ktorej zadržaný trávi 23 hodín denne. Tentokrát sa vo svojom príspevku na facebookovej stránke Za právny štát zameral na stravovanie väzňov vo väzbe. Za všetko hovorí fakt, že stravná jednotka na deň je euro osemdesiatpäť centov.
„Po odrátaní plochy sociálneho zariadenia a zariadenia cely (poschodová posteľ, 2 skrinky, stôl, 2 stoličky, polička) zostávali osobám umiestneným v takejto cele cca. 3 m² na pohyb,“ priblížil advokát Ribár podmienky cely, v ktorej strávil sedemnásť mesiacov bez možnosti kontaktu s najbližšími.
Advokát Martin Ribár strávil vo väzbe dvoje Vianoc. Sviatkov, ktoré vnímame ako sviatky hojnosti. To však neplatí pre ľudí vo väzbe – v čase, keď bol vo väzbe on (október 2019 – máj 2021) bola štátom stanovená stravná jednotka 1,85 eur na deň. Teda raňajky, obed a večera. Mesačné náklady na väzňa boli 55 eur.
„Strava vo všeobecnosti bola nekvalitná a nedostatočná a bez nákupov vo väzenskom bufete by som vyslovene hladoval – už len samotná výška uvedeného limitu preukazuje nemožnosť poskytovania kvalitnej a dostatočnej stravy. Je pritom známe, že náklady na jedného väzňa celkovo sú dnes vo výške cca. 62€/deň, (cca. 1.800€/mesiac) a preto suma na stravu/väzňa a deň vo výške 1,85€ je minimálne otázna,“uvádza advokát.
Ribár pritom chápe, že ani steaky, ani šampanské sa vo väzení čakať nedajú, stačila by „normálna“ strava. „Niekedy sa naozaj nedalo ani „uhádnuť“ aké jedlo som dostal. myslím to vážne, ani uhádnuť,“ poznamenáva advokát. Myslí si tiež, že tí, ktorí si nemôžu dovoliť nákupy v bufete takouto stravou doslova trpia.
„Ceny v bufete boli výrazne vyššie ako „vonku“ v bežnom obchode. Kupovať si 1 kg jabĺk vo väzenskom bufete v lete za 3,50€ mi nepríde v poriadku, ani platiť za 1 jogurt, ktorý v obchode v tej dobe stál 0,40€ sumu 0,95€ .. a takto to bolo takmer so všetkými cenami,“ vysvetľuje Ribár, pričom v prípade záujmu vie to, čo tvrdí, doložiť pokladničnými blokmi.
Počas 565-tich dní, ktoré Ribár vo väzbe strávil nezákonne skonštatoval, že ako kvalita, tak kvantita stravy v jednotlivých ústavoch na výkon väzby sa líšila. V Bratislave bola na vyššej úrovni, ako v Banskej Bystrici.
Stále pritom hovoríme o ľuďoch, ktorí sú de jure nevinné – kým nie sú odsúdení, zákon na nich prihliada cez prezumpciu neviny.
Ribár tiež registruje spochybňovanie tvrdenia, že podmienky, ktorým sú ľudia vo výkone väzby vystavení, sú zneužívané, ako nátlakový prostriedok na priznanie, či spoluprácu s OČTK.
„Nesporným faktom je, že práve vo väzbe sa „zrodila“ väčšina tzv. „kajúcnikov“ (spolupracujúcich osôb), jednoducho ich neznesiteľné podmienky vo väzbe zlomili,“upozorňuje Ribár. A práve preto hovorí o podmienkach vo výkone najmä kolúznej väzby. Aby sme si názor urobili sami. Vie si niekto predstaviť, že dve eurá, ktoré dá dieťaťu na desiatu v školskom bufete je viac, ako denná stravná jednotka vo väzbe pre nevinného človeka...?
Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.
Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik