Westernizácia: Ukrajina po PRVÝKRÁT oslávila Vianoce 25. decembra (FOTO)
26 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Rovnako, ako mnohé národy na celom svete, Ukrajina tradične oslavuje Vianoce 7. januára podľa juliánskeho kalendára, ale tento rok po prvýkrát oslavuje 25. decembra, uvádza Breitbart.

Ukrajina dáva najavo svoju odlišnosť od Ruska novým spôsobom, odklonom od pravoslávnej tradície dodržiavania juliánskeho kalendára a Vianoc 7. januára a namiesto toho 25. decembra oslávila staroveký sviatok podľa gregoriánskeho kalendára. V správe o zmene BBC uvádza, že túto zmenu v zákone urobil ešte v lete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj vtedy tvrdil, že zmenou dátumu by Ukrajina mohla „opustiť ruské dedičstvo“.

Kyjevský metropolita Epiphanius I., prímas Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, túto zmenu zaznamenal vo svojom vianočnom príhovore odvysielanom v nedeľu večer. Pre ukrajinské štátne médiá povedal, že: „Tento rok ukrajinská pravoslávna cirkev spolu s väčšinou miestnych cirkví po prvýkrát naplno slávi sviatky podľa revidovaného juliánskeho kalendára... Vianoce si vyžadujú prehodnotenie životných názorov a pripomínajú nám večné kresťanské hodnoty: viera, láska a pravda sú vodcami stability a základom nášho boja.“

KYJEV, UKRAJINA – 24. 12. 2023: Kyjevský metropolita Epiphanius sa zúčastňuje na štedrovečernej modlitbe v Katedrále sv. Michala so zlatou kupolou v Kyjeve. Ukrajinci sa po vládnom rozhodnutí posunúť dátum zo 7. januára, ktorý tradične dodržiava väčšina pravoslávnych veriacich, po prvý raz pripravujú na oslavu Vianoc 25. decembra. Táto úprava predstavuje zámernú odchýlku od Ruska. (Foto: Aleksandr Gusev/SOPA Images/LightRocket cez Getty Images)

Zvonica (L) a katedrála (R) sú zobrazené v kláštore sv. Michala so zlatou kupolou na Štedrý večer v Kyjeve na Ukrajine 24. decembra 2023. Ukrajinskí pravoslávni kresťania po prvýkrát slávia Vianoce 25. decembra tento rok, keďže ukrajinská pravoslávna cirkev prijala namiesto juliánskeho kalendára gregoriánsky kalendár. NEPOUŽÍVAJTE RUSKO. BIELORUSKO NEPOUŽÍVAJTE. (Foto od Ukrinform/NurPhoto cez Getty Images)

Toto má byť "ruské dedičstvo"?

Aj keď je to nepochybne symbolický krok pre Ukrajincov, ktorí sa chcú čo najviac vzdialiť od Ruska, dátum Vianoc nemusí byť nevyhnutne ruským dedičstvom, ale skôr pravoslávnym. Mnoho národov na celom svete oslavuje Vianoce v tento tradičný dátum, pričom rozdelenie siaha až do 11. storočia.

Medzi národy s pravoslávnymi koreňmi, ktoré dodržiavajú dátum 7. januára, patria Bielorusko, Egypt, Etiópia, Gruzínsko, Kazachstan, Macedónsko, Moldavsko, Čierna Hora, Srbsko, Rusko.

Premiér Fico: "Od väzby ma delil milimeter..."
Moderátorka XTV Alex Mynářová hovorila s predsedom vlády SR Robertom Ficom (Smer-SSD) o aktuálnej situácii v slovenskej politike, spojencoch v Českej republike, návšteve západných krajín, politickom prenasledovaní minulým režimom, zavedení... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Upúšťajú aj od ruštiny

Upustenie od pravoslávnej tradície nie je jedinou oblasťou, kde Ukrajina v poslednom čase podnikla takéto kroky. Približne tretina Ukrajincov hovorí po rusky. O ruštine hovoria ako o svojom každodennom jazyku – prvým jazykom prezidenta Volodymyra Zelenského je ruština – ale používanie tohto jazyka počas vojny klesá.

V nedeľu večer predniesol na Ukrajine vianočný prejav aj prezident Zelenskyj. Mierne sa zmienil o tom, že posunul dátum Vianoc, no sústredil sa najmä na vojnu. Povedal: „Toto sú Vianoce v časoch totálnej vojny. Vianoce s inou náladou, kontextom a príchuťou... Ako sa tešíme z toho, že vidíme prvú hviezdu na večernej oblohe a nevidíme v nej nepriateľské rakety a [drony].“

Zelenskyj hovoril o veľkom a starobylom kyjevskom kláštore, Kyjevskopečerskej lavre, a hovoril o jej význame ako symbole pre celý národ. Povedal: „Tisíc rokov starý symbol ukrajinskej histórie, našej kultúry, náboženstva, pravoslávia a celého východného kresťanstva... Počas svojej histórie zažilo toto miesto množstvo prevratov a ťažkostí."

„Profanácia, znesvätenie, rabovanie. Horda, nacisti, sovietske časy. Toto miesto bolo zajaté, vypálené a zničené. Nikto ho však nikdy nedokázal úplne a navždy zničiť. Lavra vždy odolala tomu, aby sa znovuzrodila.“

Kňazi kývajú thuribles počas božskej liturgie v Katedrále sv. Michala so zlatou kupolou v Kyjeve na Ukrajine 24. decembra 2023 na Štedrý večer. (Foto od Ukrinform/NurPhoto cez Getty Images)

Oddaní zapaľujú sviečky počas božskej liturgie v Katedrále sv. Michala so zlatou kupolou na Štedrý večer v Kyjeve na Ukrajine 24. decembra 2023. (Foto Ukrinform/NurPhoto cez Getty Images)

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Česi píšu: "To je miesto, kam chodí Soros." Fico dal dole silu, ktorá temne pôsobila v tieni
Od roku 2005 sa na Slovensku každoročne koná bezpečnostná konferencia GLOBSEC. Novopečený premiér Robert Fico sa teraz ostro ohradil voči jej krokom. Oznámil, že jeho vláda ukončuje dotácie pre Globsec, pretože verí, že nezisková organizácia má... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik