Súčasná podoba Štedrého dňa sa od tej pôvodnej podstatne líši
26 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Máme za sebou Štedrý deň a zároveň štvrtú adventnú nedeľa. Kresťania si pripomenuli príchod Ježiša Krista a predovšetkým deti si užili večerné rozdávanie darčekov, ktoré podľa tradície nosí na Slovensku Ježiško. K Štedrému dňu patria aj večerné návštevy kostolov a účasť na polnočnej bohoslužbe. Práve cez Vianoce prichádzajú do kostolov aj tí, ktorí ich inak bežne nenavštevujú.

V nedeľu na poludnie sa podľa zákona zatvorili všetky väčšie obchody na Slovensku. Znovu začne predaj v stredu 27. decembra. Výnimku majú iba malé predajne s rozlohou do 200 metrov štvorcových, obchody na staniciach a letiskách, lekárne či benzínové pumpy.

Oslavy Vianoc majú pôvod v dobách dávno pred príchodom kresťanstva, v oslavách zimného slnovratu. V ľudových zvykoch bol napríklad Štedrý deň magickým časom, keď ľudia veštili, aká bude budúci rok úroda alebo kto sa ožení a vydá. Predtým by tiež ľudia napríklad nenašli na štedrovečernej tabuli kapra, ale strukoviny a slimáky.

Súčasná podoba Vianoc je relatívne nová

Vianočné stromčeky mali niektoré slovenské rodiny už v 19. storočí, viac sa ale rozšírili až v ďalšom storočí. Stromček sa zdobil cukrovinkami, výrobkami z dreva, perníku, pečiva a ovocím, predovšetkým jablkami. Sklenené ozdoby sa vyrábali až neskôr. Darčeky sa začali viac objavovať až v 19. storočí, a to hlavne skromné ​​darčeky pre deti. Ľudia tiež často na Štedrý deň obdarovávali chudobných.

Väčšinová spoločnosť si pôvodný kresťanský obsah Vianoc pretransformovala. Pre mnoho rodín je dnešok časom voľna, stretnutie s priateľmi, pokojné prechádzky, ale súčasne aj pripomienkou tradícií. Medzi ne patrí napríklad schovanie kaprej šupiny pod tanier, púšťanie lodičiek, rozkrajovanie jablka či liatie olova.
 

Ľudia majú Vianoce vo svojich predstavách často spojené so zasneženou krajinou a chladným počasím. Pritom od roku 2008 na Štedrý deň priemerná teplota vzduchu na Slovensku neklesla pod bod mrazu. „Zažívame sériu najteplejších Štedrých dní za posledných 30 rokov,“ zhrnul v polovici tohtoročného decembra Český hydrometeorologický ústav.

Veriaci si 26. decembra pripomínajú sv. Štefana, prvého mučeníka
Druhý sviatok vianočný je pre veriacich kresťanov dňom spomienky na diakona a prvého mučeníka sv. Štefana, ktorý bol pre vieru v Ježiša Krista ukameňovaný. Veriaci sa počas bohoslužieb modlia za sv. Štefana, ďakujú Bohu nielen zaňho, ale aj za... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik