Predpoveď počasia pre Slovensko na pondelok 25. decembra
25 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Dobré ráno, dnes je Prvý sviatok vianočný.

V rímskokatolíckej cirkvi je druhým najhlavnejším sviatkom Prvý sviatok vianočný alebo Sviatok Narodenia Pána, ktorý sa podľa gregoriánskeho kalendára slávi 25. decembra. Od reformácie sa Vianoce začínajú sláviť už deň vopred, na Štedrý večer (24. decembra). Rímski katolíci sústreďujú svoju oslavu najmä k času, keď odbije polnoc medzi 24. a 25. decembrom. Omša sa takto slávi priamo o polnoci, a preto sa nazýva polnočná omša. Ako na Štedrý deň, tak aj na Prvý sviatok vianočný sa konalo viacero obyčajov, ktoré mali najmä očistný charakter. Významným prostriedkom bola najmä voda. V tomto čase sa konali aj obchôdzky a koledy. Betlehemci chodili po domoch a vinšovali všetkým zdravie, šťastie a Božie požehnanie.

Počasie

V pondelok (25.12.) má byť zamračené, ojedinele dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 8 až 13 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné teploty 10 až 13 stupňov C.
Na strednom Slovensku prevažne prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné teploty 8 až 12 stupňov C.
Na východnom Slovensku prevažne prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné teploty 8 až 12 stupňov C.

Počasie na horách:

Vo výške 1000 m prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšia ranná teplota 5 a najvyššia denná teplota 7 stupeň C.
Vo výške 1500 m zamračené, dážď so snehom, najnižšia ranná teplota 2 a najvyššia denná teplota 4 stupne C.
Vo výške 2000 m prevažne prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -1 a najvyššia denná teplota 1 stupeň C.

Vianoce trávia politici prevažne tradične, čas venujú blízkym a rodine
Prevažne tradičné sviatky s blízkymi bude tráviť väčšina našich vládnych a parlamentných politických predstaviteľov. Vianoce chcú využiť na chvíľu stíšenia a venovať čas rodine. Na stole im nechýbajú tradičné vianočné pokrmy. Predseda parlamentu... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik