Po viac, ako desiatich rokoch sa to svetoznámemu kuchárovi, propagujúcemu zdravú výživu, podarilo. Vyhral nad jedným z najväčších symbolov globalizácie – sieťou rýchleho občerstvenia McDonald´s. Hoci vedenie fastfoodového mega reťazca tvrdí, že zmena receptúry na hovädzí burger s Olivierom nemá nič spoločné, Olivierom kritizované produkty stiahli, informuje Dailymail.
Spočiatku Olivier v USA vôbec nezaujal, až kým neupozornil na tzv. ružový sliz – odrezky hovädzieho mäsa, ktoré sa chemicky upravovali a tak použili v hamburgeroch. Olivierovo tvrdenie zaujalo aj mikrobiológa, ktorý potvrdil škodlivosť takto upravovaného mäsa. Fastfoodový gigant síce tvrdí, že takto upravované mäso stiahli z ponuky preto, lebo im záleží na kvalite ich produktov, no tlak verejnosti k podobnému kroku už dávnejšie donútil aj iné reťazce.
Jamie Olivier sa už v roku 2010 snažil presadiť v amerických školách zdravšiu formu stravy, no nezaujal. Nezaujal ani o čosi neskôr, keď sa v šou Davida Lettermana prezentoval s úmyslom, zaujať Američanov zdravšou formou stravovania.
Potravinový aktivista bol šokovaný, keď sa dozvedel, že firma s rýchlym občerstvením používa hydroxid amónny. Upravovali sa ním odrezky, ktoré boli potom pomleté do hamburgerov v USA. Vo svojej relácii Jamie Oliver's Food Revolution si ich za to poriadne podal.
„V podstate berieme produkt, ktorý by sa predával najlacnejšie pre psov a po tomto procese ho môžeme dať ľuďom,“povedal televízny šéfkuchár a americkým divákom ukázal surový „ružový sliz“ vyrobený procesom hydroxidu amónneho.
Po čase Olivierovej kampane v americkej televíznej show, McDonald's priznal porážku a gigant rýchleho občerstvenia upustil od používania takto upravených hovädzích odrezkov zo svojich burgerov. Mikrobiológ z amerického ministerstva poľnohospodárstva Geral Zirnstein súhlasí s Jamiem, že činidlo na báze hydroxidu amónneho by malo byť zakázané.
„Nepovažujem to za mleté hovädzie mäso. Jeho povolenie v mletom hovädzom mäse vnímam, ako formu podvodného označovania,“uviedol Zirnstein.
Vyzývavý šéfkuchár je spokojný s rozhodnutím McDonald's prestať používať hydroxid amónny na spracovanie mäsa.
„Prečo by každá rozumná ľudská bytosť dávala svojim deťom do úst mäso naplnené amoniakom? Americká verejnosť musí pochopiť, aké podvody robí ich potravinársky priemysel," vyjadril s rozhodnutím McDonald´s spokojnosť Olivier.
„Bezpečnosť potravín v McDonald´s bola a bude najvyššou prioritou,“skonštatoval riaditeľ systému kvality reťazca Todd Bacon.
„Rozhodnutie o odstránení produktov BPI zo systému McDonald's nesúviselo so žiadnou konkrétnou udalosťou, ale skôr s cieľom podporiť naše úsilie o zosúladenie našich globálnych štandardov pre suroviny na hovädzie mäso,“ tvrdí Bacon.
„Okrem toho máme v celom dodávateľskom reťazci zavedené vlastné opatrenia a normy pre bezpečnosť potravín, aby sme zaistili, že každému zákazníkovi podávame bezpečné a vysokokvalitné jedlo pri každej návšteve našej reštaurácie,“ uzavrel Bacon. Faktom je, že ďalšie, menšie reťazce vďaka tlaku verejnosti zo svojich produktov odstránili prísady spracované hydroxidom amónnym.
Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.
Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".
Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik