Pred známym šéfkuchárom kapituloval jeden zo symbolov globalizmu
27 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Po viac, ako desiatich rokoch sa to svetoznámemu kuchárovi, propagujúcemu zdravú výživu, podarilo. Vyhral nad jedným z najväčších symbolov globalizácie – sieťou rýchleho občerstvenia McDonald´s. Hoci vedenie fastfoodového mega reťazca tvrdí, že zmena receptúry na hovädzí burger s Olivierom nemá nič spoločné, Olivierom kritizované produkty stiahli, informuje Dailymail.

Spočiatku Olivier v USA vôbec nezaujal, až kým neupozornil na tzv. ružový sliz – odrezky hovädzieho mäsa, ktoré sa chemicky upravovali a tak použili v hamburgeroch. Olivierovo tvrdenie zaujalo aj mikrobiológa, ktorý potvrdil škodlivosť takto upravovaného mäsa. Fastfoodový gigant síce tvrdí, že takto upravované mäso stiahli z ponuky preto, lebo im záleží na kvalite ich produktov, no tlak verejnosti k podobnému kroku už dávnejšie donútil aj iné reťazce.

Nerozumeli mu

Jamie Olivier sa už v roku 2010 snažil presadiť v amerických školách zdravšiu formu stravy, no nezaujal. Nezaujal ani o čosi neskôr, keď sa v šou Davida Lettermana prezentoval s úmyslom, zaujať Američanov zdravšou formou stravovania.

Angelina Jolie na rovinu: Dokonca aj v OSN SRAVODLIVOSŤ PLATÍ LEN PRE NIEKTORÝCH!
Angelina Jolie je nielen známou hollywoodskou herečkou a nositeľkou Oscara, ale takisto sa angažuje aj v humanitárnych projektoch na celom svete. Aj ona si už začína uvedomovať realitu takzvaného dvojakého metra, informuje turecký portál... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

„Ružový sliz“

Potravinový aktivista bol šokovaný, keď sa dozvedel, že firma s rýchlym občerstvením  používa  hydroxid amónny. Upravovali sa ním odrezky, ktoré boli potom pomleté do hamburgerov v USA. Vo svojej relácii Jamie Oliver's Food Revolution si ich za to poriadne podal.

Facebook / Mandy Brave Crow

„V podstate berieme produkt, ktorý by sa predával najlacnejšie pre psov a po tomto procese ho môžeme dať ľuďom,“povedal televízny šéfkuchár a americkým divákom ukázal surový „ružový sliz“ vyrobený procesom hydroxidu amónneho.

Treba ho zakázať

Po čase Olivierovej kampane v americkej televíznej show, McDonald's priznal porážku a gigant rýchleho občerstvenia upustil od používania takto upravených hovädzích odrezkov zo svojich burgerov. Mikrobiológ z amerického ministerstva poľnohospodárstva Geral Zirnstein súhlasí s Jamiem, že činidlo na báze hydroxidu amónneho by malo byť zakázané.

„Nepovažujem to za mleté ​​hovädzie mäso. Jeho povolenie v mletom hovädzom mäse vnímam, ako formu podvodného označovania,“uviedol Zirnstein.

Nik normálny neje amoniak

Vyzývavý šéfkuchár je spokojný s rozhodnutím McDonald's prestať používať hydroxid amónny na spracovanie mäsa.

„Prečo by každá rozumná ľudská bytosť dávala svojim deťom do úst mäso naplnené amoniakom? Americká verejnosť musí pochopiť, aké podvody robí ich potravinársky priemysel," vyjadril s rozhodnutím McDonald´s spokojnosť Olivier.

Dnes prestrieme jeden tanier navyše. Viete, pre koho?
Ryba škvrčí na panvici, deti si sem-tam počas pôstneho štedrého dňa „uchmatnú“ vanilkový rožtek či šuhajdu a dospelí sa tvária, že to nevidia. Vlastne skôr asi nemajú nervy riešiť ešte aj malých neposedných maškrtníkov. Veď na štedrovečernom stole... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Olivierovu zásluhu popierajú

„Bezpečnosť potravín v McDonald´s bola a bude najvyššou prioritou,“skonštatoval riaditeľ systému kvality reťazca Todd Bacon.

„Rozhodnutie o odstránení produktov BPI zo systému McDonald's nesúviselo so žiadnou konkrétnou udalosťou, ale skôr s cieľom podporiť naše úsilie o zosúladenie našich globálnych štandardov pre suroviny na hovädzie mäso,“ tvrdí Bacon.

Menší tlaku neodolali už dávno

„Okrem toho máme v celom dodávateľskom reťazci zavedené vlastné opatrenia a normy pre bezpečnosť potravín, aby sme zaistili, že každému zákazníkovi podávame bezpečné a vysokokvalitné jedlo pri každej návšteve našej reštaurácie,“ uzavrel Bacon. Faktom je, že ďalšie, menšie reťazce vďaka tlaku verejnosti zo svojich produktov odstránili prísady spracované hydroxidom amónnym.

Počas starodávnych Vianoc pod Poľanou jedli ľudia až deväť chodov
Počas starodávnych podpolianskych Vianoc jedli ľudia na Štedrý večer sedem a v niektorých domácnostiach aj deväť chodov. Neboli však také veľké, ako ich máme v súčasnosti. Významným jedlom bola cez sviatky aj krupicová kaša so škoricou. TASR to... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik