POZOR NA ALKOHOL počas sviatkov! JE rizikom najmä pre TÚTO skupinu ľudí
25 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Vianočné sviatky sú z hľadiska pitia alkoholu rizikové najmä pre ľudí s ochoreniami. Ohrození sú tiež mládež a seniori. Upozornil na to hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre medicínu drogovo závislých Ľubomír Okruhlica. Konzumácii alkoholu sa odporúča vyhnúť.

"Mladí, starší, chorí ľudia sú vo väčšom riziku, pokiaľ ide o pitie alkoholu počas sviatkov, pretože po stránke telesnej aj psychickej sú zraniteľnejší. Chorí ľudia preto, že pri väčšine ochorení alkohol vedie k zhoršovaniu príznakov ich choroby, často eliminuje účinky predpísaných liekov a zvyšuje riziko závažných komplikácií. Deti, podobne ako abstinenti, ale aj seniori vo vyššom veku, nemajú alebo strácajú toleranciu voči toxickým účinkom alkoholu," skonštatoval.

NADČASOVÁ KÁZEŇ! Šokovaní veriaci po nej zostali v NEMOM ÚŽASE
Slovenská spoločnosť je rozdelená a rozhádaná ako asi ešte nikdy v jej novodobej histórii. Veci, ktoré sa v nej v ostatnom čase dejú sú toho dôsledkom. Opití vodiči, maniaci strieľajúci na ľudí len preto, že sa mu na nich čosi nepáči sú len špičkou... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Okruhlica upozornil na to, že rizikom je akékoľvek množstvo alkoholu. "Zistenia poukázali na to, že aj malé množstvá môžu byť v porovnaní s abstinenciou zdravotným rizikom, aj keď často nie veľkým. Pravdaže, častejšie u detí, chorých a starších seniorov. Preto najbezpečnejšie je nekonzumovať alkoholické nápoje," dodal.

Ľudom preto radí vyhnúť sa konzumácii alkoholu, ale aj iných návykových látok. Vianočné sviatky a dni voľna by si mali podľa jeho slov užívať aktivitami podporujúcimi zdravie. Odporúča napríklad prechádzky, návštevu kultúrnych podujatí či stretnutia s rodinou a priateľmi. Ľudia podľa neho môžu čas využiť aj na svoje záľuby.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik