POVERY, kúzla, čaro Vianoc! Akoby čas ani neexistoval
25 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Najkrajšie sviatky v roku sa odjakživa spájali s rôznymi poverami. Čaro Vianoc je proste kúzelné a tak okrem toho, že sú sviatkami pokoja a pohody , spájajú nás pupočnou šnúrou s našimi predkami . Akoby čas ani neexistoval. 

Najobľúbenejšia bola ľúbostná mágia

Pretože láska je najkrajší cit, počas vianočných sviatkov hrala prím práve ľúbostná mágia. Poznáte imelo? Je to rastlina, ktorá parazituje na stromoch. Cez Vianoce imelo niektorí pripevňujú na lampu alebo nad dvere. Symbolizuje život a Slovania imelo nazývali aj „metlou duchov“. Ak ste dostali imelo do daru, máte vyhraté. Bozk pod imelom na Štedrý večer má zaručiť, že vaše city budú  stále zelené ako táto rastlina.

Ako sa čo robilo na Štedrý večer, tak to bolo počas celého roka

„Dvadsiaty štvrtý december, zavŕšený Štedrým večerom, má na Slovensku niekoľko mien - nazýva sa napríklad aj Kračúň, Vilija či Dohviezdny večer. Bol vždy plný obyčají a obradov, ktoré mali rodine zabezpečiť zdravie, prosperitu a šťastie do budúceho roka. Platila tu mágia začiatku: Ako sa čo urobilo na Štedrý deň, tak bolo počas celého roka,“ vysvetlila historička a etnologička Katarína Nádaská pre Plusku.

Zázračný cesnak  

Katarína Nádaská hovorí, že  naši predkovia verili v zázračnú moc cesnaku,  Tomu, kto nosil pri sebe strúčik cesnaku zo štedrovečerného stola, sa vraj vo všetkom darilo,

Ak chcete poznať svoju budúcnosť, rozkrojte si jablko

Nemáte strach z budúcnosti a chcete ju poznať? Tak si rozkrojte naprieč jabĺčko. Keď sa v ňom objaví hviezdička zo zdravých jadierok, mala by vás choroba obchádzať, vysvetľuje odborníčka.

Čo robiť, ak túžite po kráse   

V prípade, že vám záleží na kráse, odporúčalo sa zjesť na Štedrý deň dve šípky. Kto tak urobí, bude vraj mať celý rok červené líca. Jemnú pleť malo zaručiť  na sviatok Svätého Štefana ranné umývanie v potoku. „V okolí Krupiny, Starej Turej a Banskej Bystrice mládenci na Štefana chodievali šibať dievky brezovými prútmi. Hovorilo sa tomu mladenkovanie a cieľom bolo, aby boli dievky celý rok svieže, ohybné a krásne,“ vysvetľuje Nádaská.

Najviac sa mágia zameriavala na získanie vytúženého ženícha

Ak túžite po životnom partnerovi a ste single, čo tak vyskúšať magický obrad? Nič nemôžete pokaziť! Takže ak máte naozaj chuť, odporúča sa vyniesť smeti na krížne cesty. „Dievky potom dávali pozor, v ktorom smere ich vietor odnesie. Z tej strany mohli čakať ženícha,“ vysvetľuje Katarína Nadaská.

Ako zistiť, či sa dievča do roka vydá

Etnologička prezrádza aj to, čo treba robiť, ak chcú dievčatá  vedieť, či sa do roka vydajú. “Dievky  pred štedrou večerou zašli po drevo a polienka, ktoré v náručí priniesli, v kuchyni zrátali. Keď bol ich počet párny, do roka mala svadbu, ak nepárny, ostala ešte starou dievkou.“ opisuje. A takisto spomína aj možnosť, že ak dievča zaklopalo na dvere chlieva, a ak sa svinka ohlásila, do roka mal byť sobáš.

Spánok na mužských nohaviciach

Podľa ľudových zvykov bolo možné zistiť niečo o svojom nastávajúcom aj tak, že ak žena spala „po Štedrom večeri na mužských nohaviciach, prisní sa jej ženích.“ Z ktorej strany príde, jej prezradil štekot psa, keď zatriasla plotom. A ak túžite po solventnom pánovi, len treba vyskúšať štrk. „Dievka z neho nabrala za priehrš­tie z brodu a doma ho preosiala. Ak v ňom našla obilné zrnko, značilo to, že dostane bohatého ženícha,“ dodáva odborníčka na záver pre portál Plus7dní.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik