Nový rok môže Slovensko vítať oblečené do ľadu
26 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Počasie, ako na hojdačke. Kým dva dni pred Vianocami sa na Slovensku vyskytli aj búrky s krúpami, deň na to napadol sneh aj v nížinách, aby sa vzápätí roztopil a hrozia povodne. To, čo nás čaká v najbližších dňoch nepoteší hlavne tých, ktorí sa chystajú na cesty. Prichádzajú arktické mrazy aj na Slovensko?

Portál regiony.zoznam informuje, že polárnemu víru čoskoro hrozí rozpad. Ak by sa tak stalo, Európu by mohli zasiahnuť kruté mrazy.

Na Slovensku je mimoriadne teplo, čo spôsobuje výrazné topenie snehu
Na Slovensku je mimoriadne teplo, čo naďalej spôsobuje výrazné topenie snehu. Na severe presiahla teplota ojedinele desať stupňov Celzia, na juhu je miestami 13 až 15 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Polárny vír je zodpovedný za zmeny počasia v polovici zimy. Pre laikov ponúka portál aj zjednodušené vysvetlenie.

„Je to názov, ktorý vystihuje širokú zimnú cirkuláciu nad severnou a južnou pologuľou,“objasňuje portál.

Podľa meteorológov sa vo víre udialo „náhle strategické oteplenie“. V rámci neho sa tvorí čosi ako protivír – vzduch v ňom prúdi v opačnom smere a to ovplyvňuje počasie.

Poľadovica, foto: FB/Polícia SR | Slovensku extrémne mrazy zrejme nehrozia, no to, čo nás čaká je dôvod pre opatrnosť na cestách

„V súčasnosti je polárny vír ešte v normále, ale okolo nového roka dôjde k jeho rozdeleniu, že bude jedna cyklonálna časť nad našou pologuľou a druhá nad Kanadou,“vysvetľuje meteorológ Petr Dvořák.

Ten hneď dodáva, že u nás, v strednej Európe, tieto vplyvy veľmi nepocítime, zima „udrie“ hlavne na Kanadu, USA, či sever kontinentu.

HLADINA DUNAJA PREKROČILA 600 cm! Situácia sa má ale stabilizovať (FOTO)
Vydatné zrážky a náhle oteplenie v uplynulých dňoch spôsobili výrazný nárast hladiny Dunaja. V Bratislave rieka kulminovala na Štedrý deň 24. decembra 2012 o 14.00 h, keď dosiahla 604 cm. Odvtedy hladina opäť klesá. Pre porovnanie, hladina Dunaja... Čítať ďalej
25 | 12 | 2023 | Dušan Janek

To však neznamená, že na cestách si netreba dávať pozor – sneh, ktorého v uplynulých dňoch napadlo dosť, sa cez deň čiastočne topí a následne v noci namŕza, čo môže komplikovať dopravu.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik