Lekári varujú pred novým druhom koronavírusu!
25 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Nové varianty vírusu SARS-CoV-2 sa objavujú čoraz častejšie a v podstate s nimi nie je možné v tomto období udržať krok. Najnovší variant JN.1 je aj najrýchlejšie rastúcim. Aké sú jeho príznaky?

Príznaky variantu JN.1 sa u jednotlivých osôb líšia

Variant JN.1 zaznamenali v USA  prvýkrát v septembri a koncom októbra, predstavoval len menej ako 0,1 percenta prípadov v USA, no od 8. decembra sa situácia zmenila a počet prípadov sa zvýšil na 15 až 29 percent. Príznaky a ich závažnosť sa u jednotlivých osôb líšia v závislosti od imunity a celkového zdravotného stavu. V najbližšom čase sa očakáva nárast aktivity tohto vírusu.

Základné príznaky nového koronavírusu

K prvým príznakom patrí bolesť hrdla , u väčšiny ľudí sa objaví tento príznak  ako prvý. Ak máte problémy s vyprázdňovaním, je to ďalší príznak tohto ochorenia. Zápcha sa zvyčajne objaví po tom, ako zaznamenáte bolesť hrdla, píše portál Today.com.

K strate čuchu a chuti sa pridruží kašeľ

Pacientov, ktorí hlásili stratu chuti a čuchu, je už síce menej, ale aj tak je tento symptóm stále prítomný aj pri novom type koronavírusu a k nim sa po čase zvykne pridružiť aj suchý kašeľ, takže sa príznaky koronavírusovej infekcie začínajú čoraz viac podobať na iné infekcie horných dýchacích ciest. Zatiaľ však čo iné problémy vymiznú po piatich až siedmich dňoch, suchý kašeľ  môže pretrvávať jeden až dva týždne, niekedy aj dlhšie. Infikovaným osobám môže tiecť z nosa. Tento príznak sa zvyčajne objavuje po tom, ako pocítite bolesť hrdla. 

Pridruží sa únava a bolesť hlavy

Ak sa cítite veľmi unavení, môže to byť takisto spôsobené novým koronavírusom. K únave sa pridá aj bolesť hlavy, ktorú netreba ignorovať, a to najmä v kombinácii s inými príznakmi. Podľa štúdie z júna 2023 zverejnenej v časopise Journal of Clinical Virology je bolesť hlavy bežným príznakom COVIDU-19, ktorý postihuje 26 percent pacientov. 

Silným ukazovateľom je horúčka alebo zimnica a bolesť svalov  

Jedným z najjasnejších ukazovateľov, že ste chorí, je horúčka. Ide aj o ďalší príznak JN.1. Je to podobné ako pri iných variantoch, a ak máte aj zimnicu, rozhodne to nepodceňujte. Takisto nepodceňujte ani výrazné bolesti svalov. V kombinácii s únavou sa zvyčajne objavia na začiatku ochorenia spolu s bolesťou hrdla.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik