HLADINA DUNAJA PREKROČILA 600 cm! Situácia sa má ale stabilizovať (FOTO)
25 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Vydatné zrážky a náhle oteplenie v uplynulých dňoch spôsobili výrazný nárast hladiny Dunaja. V Bratislave rieka kulminovala na Štedrý deň 24. decembra 2012 o 14.00 h, keď dosiahla 604 cm. Odvtedy hladina opäť klesá.

Pre porovnanie, hladina Dunaja mala v polovici decembra výšku len 280 cm. Následne došlo k jej miernemu zvýšeniu na 380 cm (20. 12. 2012). V nedeľu 23. decembra o polnoci bola hladina okolo 400 cm, za nasledujúcich 14 hodín potom vzrástla o vyše 2 metre - presne o 204 cm!

Bohaté sneženie a sneh s dažďom priniesli následné oteplenie a nepríjemné topenie sa snehu. Spolu s otepleným stúpla i hladina Dunaja. V Bratislave sa jeho výška – resp. hĺbka vyšplhala až cez 6 metrov. Dnes začala jeho hladina klesať.

V polovici mesiaca nedosiahla výška našej najväčšej rieky ani tri metre, keď kulminovala pri 280 centimetroch. Štyri dni pred Štedrým večerom už hladina stúpla na 380 cm. 23. decembra vystúpila hladina na rovné štyri metre. O štrnásť hodín sa zdvihla ešte o 204 cm.

„Aj dnes naša jednotka zasahuje na odčerpávaní záchytného parkoviska mestskej časti Bratislava - Petržalka na Kočánkovej ulici,“ upresnili 24. decembra dobrovoľní hasiči. 

Foto: Facebook: DHZo Bratislava - Petržalka

Hladina Dunaja pod vplyvom výdatných zrážok, vysokých teplôt a roztápajúceho sa snehu v posledných hodinách výrazne vzrástla. Od 2. povodňového stupňa ju včera (24. 12.) delilo iba 20 cm, informuje portál iMeteo.sk. Problémy so zaplavenými ulicami hlásili v mestskej časti Petržalka, Devín a Karlova Ves.

„Vzhľadom na otepľovanie sa bude snehová pokrývka postupne roztápať, vplyvom čoho budú stúpať hladiny vodných tokov, a počas vianočných sviatkov tak hrozia povodne. Odporúčame preto situáciu nepodceňovať a sledovať aktuálne informácie o počasí, ako aj vývoji hydrologickej situácie,“ informuje SHMÚ.

Foto: Facebook: DHZo Bratislava - Petržalka

AKTUÁLNE FOTO! Dunaj sa začína vylievať
Zatiaľ čo včerajšok sa niesol v znamení výdatného sneženia, dnešok bude patrí výraznému otepleniu. To počas vianočných dní prinesie až nezvyčajne vysoké teploty. Varujú aj pred povodňami, Dunaj sa už začal vylievať. Po snežení prichádzajú ďalšie... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Stav sa zhoršoval najmä v podchodoch a na väčších priestranstvách, kde nestihli komunálne služby odstrániť sneh pred jeho topením. Bratislavské hliadky takýto stav nepredpokladali a museli sa mu prispôsobiť. Hladina Dunaja však bude s najväčšou pravdepodobnosťou klesať. Či sa predpoklady meteorológov splnia však nie je isté, v posledných dňoch sa na ich prognózy veľmi spoľahnúť nedalo.

Foto: Facebook: DHZo Bratislava - Petržalka

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik