EŠTEŽE TO PELLEGRINI ZASTAVIL!
26 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Tí, čo hodiny nepretržite rečnili, si koledovali o problém! Nekonečné obštrukcie v podobe hodiny čítaných príspevkov do parlamentnej rozpravy o rozpočte na rok 2024 v NR SR stopol predseda parlamentu. A dobre urobil. Ani pán Galko, ani pán Grendel (obaja bývalé OĽaNO)) zrejme nemajú hlasivky ako ktorýsi rímsky cisár, ktorý sa v rétorike chodil cvičiť na morský breh. Tam dlhé hodiny trénoval hlasivky. Snažil sa prekričať hluk morských vĺn, takže v Senáte ho nezaskočil ani ruch pri dlhej rozprave.  

Igor Matovič sa tým, že obštrukcie sú pracovnou metódou jeho hnutia netají a potvrdzujú to aj jeho poslanci. Rekordérom je Gábor Grendel. Peter Pellegrini (Hlas-SD) však niekoľkodňovej rozprave urobil rázny koniec, čo opozícia prijala s veľkou nevôľou. Špecialista však vysvetlil, že niekoľkých poslancov tak Pellegrini uchránil od zdravotných problémov.

Grendel ako Fidel

Poslanec Gábor Grendel poslúchol Igora Matoviča na slovo. Ten vydal pokyn „obštrukcie za každú cenu“ a Grendel svoj pozmeňovací návrh k rozpočtu čítal takmer sedem hodín. Takýmito dlhými príhovormi bol legendárny kubánsky vodca Fidel Castro, ktorý v kubánskom parlamente bežne rečnil hodiny.

TASR - Martin Baumann | Gábor Grendel je aktuálnym držiteľom rekordu. Jeho diskusný príspevok k rozpočtu trval neskutoených sedem hodín.

Zahanbiť sa však nedali ani Grendelovi stranícki kolegovia. Hodiny čítali svoje pozmeňovacie návrhy aj Ľubomír Galko, Roman Mikulec, Marek Krajčí alebo Peter Pollák mladší.

Diskutovali skutočne dôkladne

„Opozícia predviedla v priamom prenose, ako podľa nich vyzerá odborná a dôkladná diskusia k návrhu štátneho rozpočtu,"ironicky komentoval predseda parlamentu výkony „parlamentných exotov, ako nazval Peter Pellegrini poslancov za Matovičovo hnutie.

Zákon roka, ako sa rozpočtu hovorí, nakoniec NR SR schválila vďaka počtu 79-tim koaličným hlasom. Rozprava trvala štyri rokovacie dni a Peter Pellegrini ju rázne ukončil. Opozícia hovorí o porušovaní práva zákonodarcov vyjadriť sa a demokratických princípov.

Zapchávač úst

„Z predsedu parlamentu sa stal cenzor. Odsudzujeme jeho rozhodnutie a rozhodnutie väčšiny ukončiť diskusiu o rozpočte," vytkol Pellegrinimu Michal Šimečka (PS).

TOTO UŽ NIE JE OBŠTRUKCIA PARLAMENTU, ALE SABOTÁŽ ŠTÁTU!
Šialenstvo, ktoré sa v týchto dňoch odohrávalo v slovenskom verejnom živote, už ďaleko presahuje akékoľvek známky racionálneho konania, a teda nádeje, že sa tu nájde zhoda na dodržiavaní akých-takých pravidiel príčetného správania. Skonštatoval to... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

„To, čo sa dnes stalo, že vládna koalícia jedným nezmyselným návrhom zapchala ústa opozícii, je niečo nepochopiteľné," myslí si Milan Majerský ()KDH).

„Chceli sme vystupovať odborne, predniesť názory na štátny rozpočet,"konštatoval Branislav Gröhling, šéf poslaneckého klubu SaS. Aj on hovorí o brutálnom zásahu do práv poslanca.

Najviac sa, razantnému koncu diskusie bránili „matovičovci“. Otorynolaryngológ Richard Kubiš však hovorí, že hoci boli ako klub odhodlaní v obštrukcii pokračovať, mohlo by to rečníkovi – maratóncovi uškodiť zdravotne.

Mohli by mať svalovicu?

Tvorba hlasu je podľa odborníka fyzická záťaž. Je to súhra výdychu a na tú potrebujeme činnosť svalov hrudníka a bránice. Pridáva sa práca hrtana, pri ktorej sa sťahujú svaly napínajúce hlasivky. No a každý sval má svoje možnosti.

Pixabay | Mikrofón / ilustračný záber

„Sedemhodinové rozprávanie a čítanie možno považovať za extrémnu záťaž na hrtan a hlasivky," vysvetlil Richard Kulich. Navyše treba vziať do úvahy aj nesprávne zaťažovanie hlasiviek – tie si môžete poškodiť aj behom polhodiny, iný podľa neho môže rečniť aj tri hodiny a nezaznamená žiaden problém.

Vianoce trávia politici prevažne tradične, čas venujú blízkym a rodine
Prevažne tradičné sviatky s blízkymi bude tráviť väčšina našich vládnych a parlamentných politických predstaviteľov. Vianoce chcú využiť na chvíľu stíšenia a venovať čas rodine. Na stole im nechýbajú tradičné vianočné pokrmy. Predseda parlamentu... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Svoje robí aj klimatizované prostredie

„V každom prípade si myslím, že  či už štvor až sedemhodinový súvislý rečový prejav je pre hrtan a sliznice horných dýchacích orgánov extrémna záťaž predovšetkým v suchom vykurovanom prostredí, akým parlamentná sála určite je,“ uzavrel špecialista.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik