Daniel Lipšic napriek protestom opozície nemá dôveru verejnosti. Tu je dôkaz!
25 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Ako vnímajú Slováci Úrad špeciálnej prokuratúry a Daniela Lipšica? Výsledky z exkluzívneho prieskumu agentúry MNFORCE pre denník Plus JEDEN DEŇ hovoria jasnou rečou.

Čo si verejnosť myslí o Úrade špeciálnej prokuratúry

O osude Úradu špeciálnej prokuratúry sa rozhodne až v januári 2024. Čo si však myslí verejnosť, vieme už dnes. Z prieskumu agentúry MNFORCE pre denník Plus jeden deň vyplýva, že za dôležitý pre nezávislosť slovenskej justície ho považuje 48 percent, za nedôležitý 27 percent respondentov, pričom 25 percent ľudí nevie jeho dôležitosť posúdiť. 

Prieskum sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov online metódou v čase od 15. do 20. decembra.

Len 25 percent respondentov vníma Lipšica ako nezávislého prokurátora

Respondenti sa v prieskume vyjadrovali takisto k pôsobeniu šéfa ÚŠP Daniela Lipšica. Najviac z nich,  39 percent, nevedelo jeho pôsobenie posúdiť, 36 percent považovalo výkon Lipšica za jednostranný a zaujatý a len štvrtina oslovených, konkrétne 25 percent, ho vníma ako nezávislého prokurátora

Čo vravia na prieskum politológovia?

Politológ Miroslav Řádek sa domnieva, že o existencii ÚŠP doteraz vedelo len málo ľudí a až opozičné protesty pomohli tomuto úradu zviditeľniť sa.

 „Lipšica za jednostranného a zaujatého respondenti považujú vzhľadom na jeho predchádzajúce politické angažovanie. Vieru v jeho nezaujatosť tiež pravdepodobne neposilnila ani jeho väzba na Igora Matoviča ako jedného z najmenej dôveryhodných politikov,“ myslí si Řádek. Politológ Jozef Lenč zastáva zase názor, že za nedôveryhodnosťou ÚŠP je zrejme práve osoba Lipšica. 

„Je možné, že práve kvôli nemu nemá úrad dostatočnú dôveru verejnosti,“ vyjadril sa.

Sudca Šamko: Lipšicov ÚŠP je aparát KONTROLUJÚCI SÁM SEBA!
Krajský sudca Peter Šamko označil postupy prokuratúry ako nedôstojné pre inštitút, ktorý má reprezentatívne fungovať a obhajovať zákon čo najúčinnejšie, najlegálnejšie a bez prejavu svojvôle. Na dôvažok skonštatoval, že to bol aparát, kontrolujúci... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik