Chuť na cudzie peniaze! Moskva hrozí Berlínu, OĽUTUJETE!
25 | 12 | 2023 I Milan Laca

Scholz bude ľutovať pokusy skonfiškovať ruský majetok, Rusko zrejme prekvapí.

Koncom roka sa EÚ opäť aktivizovala vo vzťahu k zmrazeným ruským fondom.
Zoberme im peniaze!
Nemci navrhli skonfiškovať 720 miliónov eur majetku z Národného zúčtovacieho depozitára v prospech štátu. Ruské Ministerstvo financií už varovalo. Odpoveď bude tvrdá, Moskva nájde spôsob, ako minúť peniaze zahraničných investorov na špeciálnych účtoch.
Minister financií Anton Siluanov pripomenul, že v Rusku je „dostatok aktív“ na účtoch „C“.
Cudzinci majú peniaze v Rusku
Prostriedky "nerezidentov" z nepriateľských krajín sú uložené a akumulované na zmrazených účtoch typu „C“. Patria tam dividendy z akcií ruských spoločností a vyplatené kupóny z dlhopisov. „Na tieto účty sa pripisujú prostriedky z transakcií medzi nerezidentmi a rezidentmi, ako aj v prípade účtov cenných papierov, nakúpených za prostriedky, prijaté nerezidentmi od rezidentov na účty typu „C“. Prostriedky, prijaté od rezidentov sú prevedené na bankové účty tohto typu.
Zablokované účty 
Samotní zahraniční investori nemôžu vyberať peniaze z takýchto účtov pre osobnú potrebu. Koncom februára 2022 ruská centrálna banka zakázala maklérom vykonávať platobné príkazy na výber finančných prostriedkov. Zoznam operácií je obmedzený. Peniaze je možné minúť len na dane, poplatky, clá a iné povinné platby, či nákup federálnych pôžičkových dlhopisov. Účelom účtov typu „C“ je zabrániť sťahovaniu finančných prostriedkov a aktív z Ruska obyvateľmi nepriateľských krajín.
Symetrická odpoveď
Ruský minister financií Anton Siluanov pripomenul, že u nich je „dostatok aktív“ na účtoch „C“. Všetky sú zmrazené. Nemecká prokuratúra sa rozhodla zabaviť ruský majetok.  
 
... a zas Putin. A zas varovanie!
"Nové varovanie." Médiá boli po Putinovom vyhlásení zdesené. DE: Putinove slová o modernizácii strategických jadrových síl boli odkazom pre Západ. Opäť varoval Slová ruského prezidenta Vladimira Putina o modernizácii strategických jadrových síl... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Milan Laca
Čo môžu urobiť?
Autori článku na čínskej internetovej platforme Baijiahao sa domnievajú, že Nemecko nehrá podľa pravidiel a môže čeliť negatívnym dôsledkom. Zdôrazňujú, že možná konfiškácia ruského majetku Nemeckom predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva. Takéto akcie nezostanú bez odozvy, ktorá bude určite nasledovať. Rusko by mohlo začať konfiškovať nemecký majetok na svojom území. Toto však môže byť len začiatok. Kancelár Olaf Scholz sa zrejme bude musieť  vysporiadať s nečakaným krokom ruského prezidenta Vladimira Putina, píše sa v článku. Celková škoda pre Nemecko môže byť oveľa vyššia ako potenciálny prospech z konfiškácie ruského majetku.
 
Čo tí Rusi nevymyslia! Nový ruský "Hurikán" (VIDEO)
Nový ruský „Hurikán“ zmetie všetko delostrelectvo NATO. Výrazne modernizovanú MLRS poslali do zóny "Severného vojenského okruhu". Nový výmysel Rusko začalo nasadzovať modernizovanú verzii Hurikán MLRS. Jeho taktické a technické vlastnosti sú... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik