Česi píšu: "To je miesto, kam chodí Soros." Fico dal dole silu, ktorá temne pôsobila v tieni
25 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Od roku 2005 sa na Slovensku každoročne koná bezpečnostná konferencia GLOBSEC. Novopečený premiér Robert Fico sa teraz ostro ohradil voči jej krokom. Oznámil, že jeho vláda ukončuje dotácie pre Globsec, pretože verí, že nezisková organizácia má dostatok solventných súkromných darcov. "Existujú zbrojárske spoločnosti, sú tu Sorosove inštitúcie. Zdalo by sa mi zvláštne, že ministerstvo zahraničných vecí by dávalo peniaze na stretnutia, kde chodí Soros fotiť," povedal Fico. A naozaj sa nahneval na Ukrajinu, píšu české Parlamentní listy.

Globsec je nepolitická mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave. Jej hlavnou aktivitou je každoročné Globsec Bratislava Global Security Forum, ktorú organizuje od roku 2005. Medzi ďalšie projekty patrí konferencia Tatra Summit o európskych záležitostiach a Stredoeurópske strategické fórum Chateau Béla. GLOBSEC založil a dodnes vedie štyridsaťročný podnikateľ Robert Vass.

České Parlamentní listy píšu, že slovenský denník Štandard informoval, že vládna koalícia na čele s Robertom Ficom zvažuje odobratie štátnych dotácií neziskovej organizácii. Údajne je to preto, že predstavitelia tejto organizácie na jar požiadali Brusel o intervenciu proti hybridným silám, ktoré vládna trojstranná koalícia považuje za pokus narušiť slobodný volebný proces.

"Michal Trnka z Gerulata Technologies bol súčasťou delegácie v Bruseli, ktorá požiadala EÚ a NATO, aby zasiahli do našich volieb s ušľachtilým cieľom zabrániť víťazstvu opozície. Trnka sa podujatia zúčastnil spolu s bývalým správcom facebookovej stránky polície Davidom Púchovským, bývalým zamestnancom Globsecu a bývalým predstaviteľom ministerstva vnútra Danielom Milom a Miroslavou Sawirisovou z Úradu vlády," napísal slovenský spravodajský server s tým, že je čas viesť diskusiu o tom, či by organizácie ako Globsec mali dostávať peniaze zo štátnej pokladnice.

Spoločnosť Gerulata Technologies získala dotáciu 416-tisíc eur od dočasnej vlády Ľudovíta Odóra. Podľa servera spoločnosť zverejnila zoznam takzvaných ruských propagandistov pôsobiacich na Slovensku. Zoznam už bol údajne stiahnutý a sám Trnka priznal, že zoznam vznikol na základe hodnotovej orientácie zdroja informácií.

"Stručne povedané, každý, kto oponoval alebo aspoň polemicky uvažoval o zmysluplnosti deštruktívnej americkej zahraničnej politiky (keď napríklad rozšírenie NATO vedie k vojne, ktorá svojho času prekážala dokonca aj Merkelovej a Sarkozymu), skončil na zozname a mal byť ostrakizovaný alebo dokonca zlikvidovaný," informuje český portál Parlamentní listy, podľa slovenského Štandardu.

Slovenský premiér Robert Fico avizoval, že jeho vláda končí s dotáciami pre Globsec, pretože verí, že nezisková organizácia má dostatok solventných súkromných darcov. "Existujú zbrojárske spoločnosti, sú tu Sorosove inštitúcie. Zdalo by sa mi zvláštne, keby ministerstvo zahraničných vecí dávalo peniaze na stretnutia, kde Soros chodí fotiť," povedal Fico vo videu, ktoré koluje na Facebooku.

Podľa slovenského premiéra má namiesto Globsecu dostávať dotácie Matica slovenská.

"Toto je čisto orientované na západnú pravdu. Predstavte si, že sú to rokovania, ktoré sa zaznamenávajú. Som o tom presvedčený a požiadal som niekoho, aby mi poskytol záznam zo zasadnutia Európskej rady, kde som hovoril o Ukrajine, zvuk aj kamera. A odmietli mi ho dať. Vraj preto, že musíme hovoriť jedným hlasom," prezradil Fico.

Hospodárske noviny však podľa portálu Parlamentní listy uviedli, že Ficova vláda by mala Globsec naďalej podporovať.

"Naši zástupcovia by mali mať ambíciu otvoriť toto fórum a byť aktívnymi hostiteľmi a spoluorganizátormi. Pre krajiny Českej republiky nie je bezpečnostná konferencia ako Globsec vôbec samozrejmosťou. Úvahy o tom, či by vláda mala alebo nemala podporiť takéto podujatie (plus ekonomický tatranský summit číslo dva), sú preto absurdné. Malo by to byť samozrejmosťou. A v niektorých ohľadoch dokonca povinnosť v otázke bezpečnosti účastníkov Globsecu," napísal v komentári publicista Karol Wolf.

Fico hovoril aj o situácii na Ukrajine

Podľa Fica stratégia, "že ak dáme zbrane Ukrajine, Rusko k nám príde na kolená," sa nestane. Naopak, zdá sa, že Rusko určuje, kedy sa uskutočnia mierové rokovania," zdôraznil slovenský premiér s tým, že EÚ by mala mierové rokovania iniciovať sama. Prvým krokom podľa Fica musí byť zastavenie dodávok zbraní na Ukrajinu.

Podľa Fica mali sankcie len jeden efekt, a to, že Rusko sa časom stalo sebestačným aj v oblastiach, kde predtým sebestačné nebolo.

Potom si položil otázku, ako je možné, že na jednej strane Rusko nie je schopné obsadiť celú Ukrajinu, ale Západ hovorí, že Rusi možno jedného dňa zaútočia na štáty Severoatlantickej aliancie, ale podľa Fica to nemá zmysel, ak ruská armáda nedokáže poraziť ani ukrajinskú.

Venoval tiež pozornosť možnému budúcemu vstupu Ukrajiny do štruktúr EÚ. Fico dal jasne najavo, že ak Ukrajina splní všetky prístupové podmienky, ako to muselo urobiť Slovensko, nebude mať nič proti vstupu krajiny do EÚ. Jedným dychom však dodal, že bude potrebné vyriešiť praktické otázky týkajúce sa peňazí, čo Fico povedal ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhalovi.

Okrem Ukrajiny sa v Európskej rade diskutuje aj o vojne v Izraeli a aj tu by podľa Fica boli mnohí prekvapení, čo presne sa tam diskutuje. V Európskej rade sú teraz dva tábory. Niektorí hovoria, že 20 000 palestínskych obetí, ako ich svetu predstavil Hamas, je prijateľná cena, ktorú treba zaplatiť za bezpečnosť Izraela a reakciu na barbarský teroristický útok Hamasu v Izraeli, pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí. Ale iní hovoria: "Nezbláznite sa, takéto vedľajšie škody sú neprijateľné."

"Nezničím národné záujmy Slovenska v mene vašich záujmov. Pomôžeme vám tam, kde to budete potrebovať. Ale neviem si predstaviť, že na Slovensko budú prúdiť tony ukrajinskej pšenice. Čo potom budú naši farmári pestovať, marihuanu?" pýtal sa Fico ukrajinského politika.

VIDEO:

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik