VIKTOR ORBÁN neprijme migračné a azylové pravidlá nanútené Bruselom
24 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Nové migračné a azylové pravidlá, na ktorých sa v stredu zhodla Európska únia sú odsúdené k neúspechu. Podľa maďarskej agentúry MTI to dnes prehlásil Viktor Orbán, ktorý za jediný funkčný model v Európe označil striktný systém uplatňovaný jeho krajinou. Zopakoval tiež, že odmieta uvoľnenie 50 miliárd eur pre Ukrajinu z rozpočtu EÚ, ako by to vyhovovalo ostatným vodcom krajín únie.

Štáty únie a europoslanci sa v stretu po rokoch vyjednávania dohodli na pravidlách, ktoré majú priniesť efektívnejšie vybavovanie azylových žiadostí a návraty odmietnutých žiadateľov rovnako ako posilniť zodpovednosť všetkých krajín za zvládnutie migrácie v EÚ. Maďarsko, ktorého premiér presadzuje ostrú protimigračnú rétoriku dohodu nepodporuje. Jej konečnému schváleniu však podľa euroúradníkov iba Orbánov hlas nestačí. Ako chcú prinútiť Maďarsko, aby prijala migrantov bez jeho zvolenia?

„Kým únia nestanoví, ako to urobilo Maďarsko, že tí, ktorí chcú vystúpiť na území jej bloku musia podať žiadosť a počkať na jej posúdenie pred hranicami EÚ, tak akýkoľvek balíček zákonov, ktorý bude uvedený vo funkčnosť neuspeje,“ povedal Viktor Orbán na každoročnej predvianočnej tlačovej konferencii. Vyjadril sa tiež k ďalšej téme finančnej podpory pre Kyjev, ktorú zablokoval minulý týždeň pri jednaní hlavných politických predstaviteľov krajín EÚ v Bruseli. Ukrajina má v rokoch 2024-2027 dostať 17 miliárd eur v nevratných grantoch a 33 miliárd eur vo forme úverov.

PANIKA V BRUSELI! Orbán sa vyhráža vetovaním peňazí pre Ukrajinu!
Žiada zmenu vojnovej stratégie! Maďarský premiér Viktor Orbán napísal list do Bruselu, v ktorom upozornil, že využije svoje právo veta na zablokovanie financovania EÚ pre Ukrajinu a prístupový proces na prijatie krajiny do bloku. Požaduje „zásadnú... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Orbán definoval rozdávanie miliárd Ukrajine ako nerozumné rozhodnutie

„Som presvedčený, že dať Ukrajine 50 miliárd eur z rozpočtu EÚ na päť rokov je zlým rozhodnutím,“ vyjadril sa Orbán. Európske krajiny hovoria o ďalšej podpore Ukrajiny zdevastovanej vojnovým konfliktom, maďarský premiér však hovorí o podpore z prostriedkov mimo rozpočtu. Mimoriadny summit, ktorý sa kvôli tejto téme začne začiatkom februára by mal podľa eurokomisie chváliť podporu s maďarským súhlasom, či bez neho. V druhom prípade by peniaze išli s fondov mimo rozpočtu, ako požaduje Orbán. Maďarský premiér, ktorý je dlhodobo v spore s inštitúciami únie kvôli obmedzovaniu vlády práva v zemi dnes opäť kritizoval Brusel. Priemerní Maďari podľa neho vnímajú, že „bruselskí diplomati žijú v bubline a nevidia skutočný život a každodenné problémy.“

V budúcoročných voľbách do Europarlamentu bude zastupovať Orbánovu stranu Fidesz v Bruseli 12 poslancov. Tí budú mať za ciel otvoriť Bruselu oči, aby videl realitu.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik