Chcete poznať dátum vašej smrti? Umelá inteligencia vám to umožní
25 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Umelá inteligencia opäť pokročila. Tentoraz až tak, že vám to možno nebude príjemné. Dokáže totiž  predpovedať dátum vášho úmrtia. Chcete ho ale skutočne poznať?

Vedci vytvorili nástroj, ktorý presne predpovie dátum vašej smrti

Dánski výskumníci analyzovali údaje od šiestich  miliónov ľudí z Dánska.  Brali do úvahy také faktory ako príjem, povolanie a anamnéza zlomenín kostí. Ak chcete skutočne vedieť, kedy zomriete, umelá inteligencia vám túto otázku zodpovie.   

Presná kalkulačka smrti

Očakávanú dĺžku života vám predpovie nástroj s názvom Life2vec. Výsledky výskumu boli uverejnené v článku s názvom “Using sequences of life events to predict human life expectancy” (Využitie sekvencií životných udalostí na predpovedanie dĺžky ľudského života) v časopise Nature. Hlavná autorka štúdie Sune Lehmannová sa pre denník The New York Post vyjadrila: “Použili sme technológiu ChatGPT (nazývanú aj transformačné modely) na analýzu ľudských životov tak, že sme každého človeka reprezentovali ako postupnosť životných udalostí.” 

Nástroj predpovie dokonca aj to, koľko peňazí budete mať v čase vašej smrti  

Predpovede zohľadňujú faktory, ako je príjem, povolanie a prítomnosť chronických ochorení. Takisto vám nástroj umožní spoznať stav vašich financií v čase vašej smrti.

Predpovede boli presné na 78%

Výskumníci analyzovali rôzne body života ľudí v rokoch 2008 až 2016 a pomocou modelu našli v údajoch vzory. Potom použili algoritmus na určenie, či niektorý z účastníkov výskumu zomrie do roku 2020.Predpovede Life2vec boli presné na 78 %.

Čo všetko má vplyv na dĺžku života 

Výsledky výskumu ukázali, že napríklad také faktory ako vyšší príjem a vedúce pozície predlžovali očakávanú dĺžku života, na druhej strane napríklad taký zlozvyk ako je fajčenie, ju skracovali. Do úvahy berie nástroj aj vlastnosti, ako sú pohybové návyky a duševné zdravie.

Nástroj zatiaľ nie je dostupný pre verejnosť

Každý životný moment má priradený iný kód. Napríklad S52 označuje zlomeninu predlaktia, 072 popôrodné krvácanie a POS3513 techniku počítačových systémov. Systém Life2vec bol testovaný na Dánoch vo veku 35 až 65 rokov. Z týchto ľudí už polovica zomrela. 

POTOKY KRVI ako daň za ľahostajnosť spoločnosti
Štěpán Kotrba je enfant terrible českej žurnalistiky. Nezvykne držať ústa na uzde a často zatne do živého. Niekedy tak, že krv strieka všade okolo. Bohužiaľ, pravda niekedy naozaj bolí. Najviac tých, ktorí ju mienia znásilňovať. A to Kotrba vie.... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik