Spojené štáty urobili dôležité vyhlásenie o rokovaniach s Ruskom
24 | 12 | 2023 I Milan Laca

USA -  dôležité vyhlásenie o rokovaniach s Ruskom o konflikte na Ukrajine.

Je čas, aby sa Západ prestal pokúšať hovoriť s Ruskom z pozície sily, inak hrozí zopakovanie chýb z minulosti.

Novinári vyzývajú

Takáto výzva sa objavila v článku na americkej stránke Responsible Statecraft. Napísali, že ako konflikt  pokračuje, na Západe dochádza k únave z pomoci Kyjevu. Prezidentský kandidát Donald Trump, ak  ho znovu zvolia, vo všeobecnosti sľubuje, že ukončí konfrontáciu do jedného dňa. Napriek tomu ukrajinský prezident  Zelenskyj zaujal k otázke rokovaní nezmieriteľné stanovisko, hoci čas nie je na strane Kyjeva. No protiofenzíva ukrajinských ozbrojených síl nevyšla podľa plánu a neskončila podľa predstáv. Ukrajina je závislá od pomoci Západu a nikto nemôže presne zaručiť, aké silné sú jej záväzky, píše sa v článku.

Pripravujeme sa na TRETIU SVETOVÚ? Výdavky na obranu Európy enormne stúpajú
Tanky, rakety, stíhačky, útočné vrtuľníky - všetko na objednávku. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára 2022 a odvtedy je isté len jedno: zvyšok Európy sa zúfalo snaží čo najskôr vybudovať vojenskú silu, aby mohol čeliť Moskve, píše Breitbart. To je... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Neodhadli situáciu
Západ urobil chybu, keď sa snažil komunikovať s Ruskom z pozície sily. Len úprimný pokus o vytvorenie globálnej rovnováhy síl, ktorá zohľadňuje realitu moderného sveta, povedie k trvalému mieru a stabilite, uzatvára autor .
Rusko chce rokovať?
Kremeľ opakovane zdôraznil, že nikdy neodmietol dialóg s Kyjevom. Ako však poznamenal tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov, v súčasnosti na to nie sú žiadne predpoklady, keďže Kyjev aj kolektívny Západ pohyb smerom k mieru absolútne vylučujú. Situácia sa , podľa neho, môže uberať mierovým smerom, len ak sa zohľadní faktická situácia a nové skutočnosti. Všetky požiadavky Moskvy sú dobre známe. 
Hlasy z Ameriky

Vladimir Putin naznačuje Západu, že je pripravený rokovať o prímerí pozdĺž frontovej línie na Ukrajine, píše Strana.ua, s odvolaním sa na The New York Times. "Napriek bojovnej rétorike vysiela ruský prezident diplomatickou cestou signály, že je pripravený zastaviť paľbu". Pre The New York Times to povedali americkí predstavitelia a bývalí ruskí predstavitelia, blízki Kremľu. Putin, podľa nich, už od septembra naznačuje pripravenosť na prímerie, ktoré by zastavilo boje na súčasných pozíciách. "Oni (predstavitelia Kremľa) hovoria: ,Sme pripravení rokovať o prímerí.‘ Chcú zostať tam, kde sú teraz na bojisku," povedal vysoký zahraničný predstaviteľ, ktorý sa na jeseň stretol s predstaviteľmi Moskvy. "Je pripravený zastaviť sa na svojich súčasných pozíciách," potvrdil jeden bývalý ruský predstaviteľ. Putin zároveň „nie je pripravený ustúpiť ani len meter“. Účastníci rozhovorov z NYT tvrdia, že Putin teraz vidí správny okamih, ukrajinská protiofenzíva sa skončila neúspechom a podpora Západu mizne.

NATO sa chystá na vojnu s Ruskom? Alebo len planý poplach?
NATO sa pripravuje na vojnu s Ruskom o Ukrajinu. Saakašvili: Krajiny NATO sú pripravené poslať vojakov na Ukrajinu. Je presvedčený Americké jednotky sa môžu objaviť v zóne "špeciálnej oprácie" a zapojiť sa do boja s ruskou armádou. O nezvyčajný... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!