AKTUÁLNE FOTO! Dunaj sa začína vylievať
24 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Zatiaľ čo včerajšok sa niesol v znamení výdatného sneženia, dnešok bude patrí výraznému otepleniu. To počas vianočných dní prinesie až nezvyčajne vysoké teploty. Varujú aj pred povodňami, Dunaj sa už začal vylievať.

Po snežení prichádzajú ďalšie problémy, ktoré už vidieť aj v Bratislave. Dunaj sa už začal vylievať, hasiči zasahujú na niekoľkých miestach. Ide najmä o podjazdy, či väčšie plochy, kde nebol pred oteplením a dažďom odstránený sneh, približuje iMeteo.

Dobrovoľní hasiči aktuálne pomáhajú na záchytnom parkovisku v Petržalke, kde voda zo zrážok a z topiaceho sa snehu zaplavila parkovisko. Autá preto ostali uviaznuté. “Naša jednotka zasahuje na odčerpávaní záchytného parkoviska mestskej časti Bratislava – Petržalka na Kočánkovej ulici,” uviedol DHZo Bratislava – Petržalka na sociálnej sieti.

Prudko sa oteplí

V uplynulých hodinách najviac snehu napadlo nezvyčajne v Bratislavskom a v Trnavskom kraji. Keďže bol ťažký bol mokrý a ťažký, spôsobil nielen problémy na cestách, ale aj energetickú kalamitu. Tisíce domácnosti preto trávia Vianoce bez elektriny.

 

Ako však píše portál iMeteo, to, čo nám napadlo, sa už v uplynulých hodinách roztopí. Od západu totiž prichádza prudké oteplenie. Nadchádzajúce hodiny prinesú na túto dobu veľmi vysoké teploty a odmäk na celom našom území. “Nebude platiť, že s príchodom večera sa bude ochladzovať, ale naopak. Každou hodinou bude teplejšie,” predpovedajú odborníci z portálu s tým, že k štedrovečernému stolu si budeme sadať na celom Slovensku pri teplotách až do +5 °C. Ešte vyššie budú na juhozápade krajiny, kde sa môžu teploty dostať až k +10 °C.

Ďalšie dni bude ešte teplejšie, hrozia povodne

Nasledujúce dva sviatočné dni sa oteplenie ešte zvýrazní. Teploty sa na 1. sviatok vianočný vyšplhajú na juhozápade až na okolo +13 °C a na zvyšku územia bude od +4 do +10 °C. Podobne teplo bude aj na 2. sviatok vianočný.  “Vianočné oteplenie sa stáva pomaly tradíciou, no to tohtoročné bude nezvyčajné. Vianočné teploty budú o 7 až 11 °C vyššie ako je na vianočné sviatky bežné,” podotýka iMeteo.

Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti varuje aj pre povodňami. Najmä na južnom a západnom Slovensku platí aj hydrologická výstraha a riziko povodní z dôvodu topenia snehu a výdatných zrážok. SHMÚ vydal výstrahy prvého a druhého stupňa.

Hydrologické výstrahy pred povodňami. Zdroj: SHMÚ

Meteorológovia upozorňujú aj na silný vietor na horách. Počas nasledujúcich sviatočných dní môže v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier dosiahnuť vietor v polohách nad 1900 m priemernú rýchlosť 90 až 105 km/h, teda silu mohutnej víchrice. A krátkodobo v nárazoch rýchlosť 135 až 160 km/h. “Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku, horolezectvo a pod.),” upozorňujú meteorológovia.

Meteorologické výstrahy pred vetrom na horách. Zdroj: SHMÚ

Vianoce trávia politici prevažne tradične, čas venujú blízkym a rodine
Prevažne tradičné sviatky s blízkymi bude tráviť väčšina našich vládnych a parlamentných politických predstaviteľov. Vianoce chcú využiť na chvíľu stíšenia a venovať čas rodine. Na stole im nechýbajú tradičné vianočné pokrmy. Predseda parlamentu... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik