Záchranár: Neplytvajme energiou na hejty, robme radšej... tá pokora vás dostane (FOTO)
23 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Bol pri tom. Pri štvrtkovej pražskej masakre. Záchranár Marek Dvořák hovorí o scénach, aké vo svojej kariére ešte nezažil. Je jeden z tých, ktorí bojujú s pocitmi ľútosti, ale aj zlosti. Na sociálnej sieti priznáva, že všetko to, čo videl, bude ešte dlho spracovávať.

Po tom, ako Dvořák vyjadril úprimnú sústrasť, poprial zraneným skoré uzdravenie, vyslovil úctu všetkým kolegom, ktorých mal možnosť vidieť pri zohratej práci. Ľudí požiadal, aby neplytvali energiou na zlo voči páchateľovi, ale sústredili sa na dobro. Pomoc obetiam a prevenciu pred podobnými činmi. Aj diskusia pod príspevkom je plná emotívnej vďačnosti a sústrasti.

Videl nevídané

„Tak toto sa snáď nedeje," píše na úvod statusu, ku ktorému priložil aj veľavravné foto priamo z miesta. Tu sa on a mnohí ďalší pokúšali zachrániť ťažko zranených ľudí zo streľby z centra Prahy.

Facebook / Marek Dvořák

„Musím povedať, že nič horšie som za svoju kariéru asi nevidel. Mieša sa vo mne adrenalín, ľútosť a zlosť. Videl som tu veľa dosť otrasených lekárov so slzami na krajíčku. Videl som dnes veci, ktoré musím ešte nejako vnútorne spracovať,"priznáva záchranár v statuse. Obetiam a ich rodinám vyjadril v tejto šialenej nespravodlivosti a stelesnenom zle hlbokú sústrasť.

Andor Šandor má obavy, že tragédia v Prahe je iba začiatkom. Vysvetľuje, ako konať pri podobných hrozbách (FOTO+VIDEO)
21. decembra sa v centre Prahy odohral v našich zemepisných šírkach doslova nevídaný incident, pri ktorom prišlo o život 15 ľudí, vrátane hlavného aktéra. Armádny generál vo výslužbe Andor Šandor má obavy, že štvrtková tragédia na Filozofickej... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Zohraní záchranári

„Zraneným skoré uzdravenie. To je najdôležitejšie. Po druhé: Mega úctu ku všetkým mojim kolegom, ktorých som dnes sledoval. Vo Fakultnej nemocnici v Motole všetko fungovalo a všetci robili absolútne maximum. Je vidieť, že keď fakt nastane "prúser", sme schopní všetko nechať, stretnúť sa a fungovať ako jeden skvelý tím,"vyjadril sa voči kolegom Dvořák.

Neploďme ďalšie zlo

„Nevkladajte energiu do hejtov smerom k páchateľovi, nezaslúži si to a zlo len plodí ďalšie zlo. Buďte na seba opatrní, zomknite sa, pomôžme obetiam a pozostalým, urobme všetci všetko pre to, aby sa nič také neopakovalo,"dodal na záver záchranár.

Polícia o strelcovi vedela. Jedna budova bola evakuovaná, v ďalšej sa vraždilo. Ľudia sa pýtajú!
Streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity, pri ktorej zahynulo 15 obetí, bola vopred premysleným činom a polícia po páchateľoch pátrala ešte pred streľbou, uviedol na tlačovej konferencii policajný prezident Martin Vondrášek. Ľudia na... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Veľká vlna solidarity

Strašná udalosť sa dotkla snáď všetkých nie len v Česku. Mnohí pod Dvořákovým statusom zanechali povzbudivé, ale aj ďakovné reakcie na jeho status, no hlavne na prácu všetkých záchranných zložiek.

„Všetci, ktorí ste súčasťou integrovaného záchranného systému, ste skutoční hrdinovia, s obrovskou pokorou pred svojou prácou, nekonečným odhodlaním pomáhať a ísť na samé hranice svojich mentálnych a fyzických schopností,“ píše Tereza.

„Marku vám, vašim kolegom a všetkým zložkám IZS obrovské „ďakujem“. Poklona za vaše nasadenie“ reaguje Irena a pridáva sa Naďa: „Doktore, teraz nie len vám, ale všetkým z IZS obrovské ďakujem a obdiv. Máte pravdu, Česi sú občas prazvláštni, ale vedia sa zomknúť a podržať jeden druhého. Všetkým, ktorých sa to týka, veľa síl, zraneným skoré uzdravenie nielen tela, ale i duše. Tým, ktoré táto hrôza zasiahla najviac,  najhlbšiu úprimnú sústrasť.“

Facebook / In Iuris

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik