Slovensko potvrdilo svoju cenu na poli svetovej vedy
24 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Ako všetci vieme, slovenská inteligencia a vzdelanie majú vo svete úspech. Často je lepšie oceňovaná v zahraničí, než doma. Dôkazom vysokej vzdelanosti Slovákov je aj fakt, že takmer pätina obyvateľstva má vysokoškolský titul. Je síce fakt, že mnoho z nich ho používa iba reprezentatívne, ale nájdu sa i ľudia, ktorí vedia svoje vzdelanie zúročiť.

Dôkazom, že v nás drieme potenciál je i vynález nového druhu látky, ktorá pomôže predovšetkým lekárom. Ide o jemnú vrstvu, do ktorej budú zabalené implantáty. Tie sa zavedú do tela pacienta, podobne, ako je to v prípade mikročipov a hadičiek. Tie môžu merať hladinu glukózy v krvi.

„Polymér, z ktorého je pripravený je vlastne veľmi podobný proteínom, čiže si telo myslí, že je to v jeho podstate proteín a nebojuje proti nemu,“ priblížil obsah práce vedcov, ktorí na tomto vynáleze pracovali Juraj Kronek zo Slovenskej akadémie vied.

„Každý lekár by mal u seba prášok toho polyméru. Spravil by si roztok alebo by si ho namočil do toho roztoku a dal do beta žiariča. V priebehu niekoľkých minút si dokáže pripraviť takúto vrstvu priamo v nemocnici,“ bližšie definoval použitie vynálezu Juraj Kronek.

Vedci prekvapujú: Predísť Alzheimerovi môžete pomocou TOHTO! Každý to má doma
Tomu by ste neverili! Najnovšie výskumy dokázali, že proteín prítomný v ľudských ďasnách môže pomôcť v boji proti baktérii spôsobujúcej neurodegeneratívne ochorenia. A to najmä ak sa pridá do zubnej pasty, tvrdia kanadskí vedci. Proteín s názvom... Čítať ďalej
09 | 02 | 2022 | Diana Zaťková

Môžeme len dúfať, že im to nebude trvať tak dlho, ako schvaľovanie rozpočtu poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, vzhľadom na to, že pre niektorých z nich sú obštrukcie evidentne zmyslom života a zaujímavým spôsobom ako preukázať svoju „aktivitu.“ Lekári vedia záujem o svojich zverencov prejaviť plodnejším spôsobom, ako to zatiaľ dokazuje naša opozícia.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik