Odborníci varujú: Pozor na živé darčeky pod stromčekom!
23 | 12 | 2023 I Mária Sliacka

Živý darček pod stromček? Iste, je to lákavé. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že zvieratko nie je vecou, ale živým tvorom, o ktorý sa treba starať dennodenne.

Ide o dlhodobý záväzok

Niektorí rodičia sa snažia svojim ratolestiam ulahodiť za každú cenu. Aj takým spôsobom, že im pod stromček dajú živý darček, najčastejšie spoločenské  zvieratá, psíka alebo mačičku. Zabúdajú však často, že ide o dlhodobý záväzok. Niektoré psie plemená sa dožívajú 15-17 rokov a to isté platí aj pre mačky.

Zvieratko potrebuje váš čas

Takisto si treba uvedomiť, či máme dostatok času pre nového člena rodiny. Ak rodina na psa alebo mačičku nebude mať čas, kupovať by si zvieratko rozhodne nemali. Zvieratá majú svoje potreby, ku ktorým patrí v prvom rade venčenie, ale aj pravidelná veterinárna starostlivosť. Sú spoločenské, potrebujú hladkanie a maznanie.

Od veterinára niekedy odídete s prázdnou peňaženkou

Veterinárna starostlivosť nie je práve najlacnejšia. Veterinár vám poradí, aké krmivo kúpiť pre zvieratko, no kvalitné granulky aj niečo stoja. Na strave sa však rozhodne neoplatí šetriť. Čo ušetríte na strave, necháte neskôr u veterinára, keď vám váš miláčik ochorie. Pravidelné očkovanie a u starších zvierat ročná prehliadka s odberom krvi, na to všetko treba pamätať!

Šťeňa na Vianoce nie je dobrý nápad, ilustračné foto: Pixabay

Dôležité je vybrať si správne plemeno

Často rozhodne pri výbere výzor, no nie je to správna voľba. Nie každý pes sa totiž hodí ku svojmu majiteľovi. Napríklad v minulosti si ľudia vo veľkom kupovali psov plemena Akita, ktorý stvárnil psa Hačikó v rovnomennom filme. Tieto psy ale často nie sú vhodné k deťom a ťažko sa s nimi pracuje.

Treba si uvedomiť, čo ktorý pes vyžaduje. Sú psy, ktoré neznesú život v paneláku, iné zase nesmú byť celoročne vonku. Psa  je dobré aj vycvičiť, lebo bude nezvládateľný. Sú plemená, ktoré sa trénujú ľahšie, ale sú aj také, s ktorými má čo robiť aj skúsený odborník.

AKTUÁLNE VÁŽNE NEHODY! Zrazil sa KAMIÓN a auto, havaroval aj AUTOBUS! (FOTO)
Zasahujú všetky záchranné zložky, tvoria sa kolóny! Vodičov deň pred Vianocami trápi nepriaznivé počasie. Zrejme aj to sa podpísalo pod viacerými nehodami. K väznej nehode kamióna a auta došlo dnes krátko po 10. hodine na hlavnej ceste v... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Po sviatkoch bývajú útulky preplnené  

Každý rok po vianočných sviatkoch praskajú útulky vo švíkoch, lebo majitelia zistili, že na psíka alebo mačičku nemajú čas. V lepšom prípade oslovia útulok, v tom horšom zvieratko vyhodia na ulicu napospas osudu. Kapacity slovenských útulkov sú často beznádejne preplnené, zvieratá sa ťažko adoptujú a niet miesta pre tie nové z ulice, píše portál Topky.

Mača na Vianoce nie je dobrý nápad, ilustračné foto: Pixabay

Najprv si treba spraviť výlet do útulku

Odborníci preto ľuďom navrhujú, aby si zodpovednosť detí radšej preverili. Je dobré si najprv spraviť výlet do najbližšieho útulku, kde si vyskúšajú, aké to je sa o zvieratko starať. 

"Odrádzame najmä od živých prekvapení bez predošlej dohody s obdarovaným – psík pre babku, ktorá ho pripne na reťaz či pre dieťa, ktoré nie je na zodpovednosť pripravené. Ak však rozhodnutiu darovať domov zvieratku v núdzi predchádza zrelá úvaha celej rodiny, potom nemôže byť krajšieho gesta pomoci," uvádzajú odborníci.

PRIESKUM: Opozícii BUNTOŠENIE na námestiach nepomáha! Koalícia dokonca s ústavnou väčšinou
Darmo opozícia robí, čo môže, na deštrukciu štátu a povalenie vlády. Darmo sa "slušnovoliči" v uliciach rozčuľujú. Aj povolebné prieskumy dokazujú, že voľby boli demokratické, že Slováci si zvolili a za svojím názorom si stoja. Aj v decembrovom... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik