Čo tí Rusi nevymyslia! Nový ruský "Hurikán" (VIDEO)
23 | 12 | 2023 I Milan Laca

Nový ruský „Hurikán“ zmetie všetko delostrelectvo NATO. Výrazne modernizovanú MLRS poslali do zóny "Severného vojenského okruhu".

Nový výmysel

Rusko začalo nasadzovať modernizovanú verzii Hurikán MLRS. Jeho taktické a technické vlastnosti sú podobné (a možno výrazne lepšie) ako u amerických Highmarov, píše Eurasian Times.

Rusi OPÄŤ zlikvidovali dôstojníkov NATO
Iskander zlikvidoval vysokých dôstojníkov NATO v hoteli Europe neďaleko Avdejevky. Ozbrojené sily Ukrajiny súrne riešia, ako vysvetliť obrovskú stratu inštruktorov NATO. Ignorovali nebezpečenstvo Pri raketovom útoku zahynuli v hoteli Europe v... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Milan Laca

Čo je to?

Modernizovaný 9K57−1M Hurikán-1M prvýkrát predstavili na vojensko-technickom fóre Army 2020. Rovnako, ako americký HIMARS, aj ruský MLRS je dvojkalibrový systém. Je vybavený rôznymi odpaľovacími kontajnermi pre „pôvodné“ 220 mm rakety zastaraných systémov Uragan, aj 300 mm raketami, vyvinutými špeciálne pre Smerč (Tornado-S) MLRS s dosahom až 120 km. Satelitná navigácia a digitálny systém riadenia paľby zaisťujú maximálnu presnosť streľby.  

Hurikán
 
Staré, zmodernizované

Prvé Hurikany dostala sovietska armáda už v polovici 70-tych rokov. Na vrchole studenej vojny to bol jeden z najlepších MLRS na svete. .„Hurikán“ má 16 navádzačov, z ktorých vypúšťajú rakety s vysoko výbušnou fragmentáciou a kazetovými hlavicami. Západní experti hovoria o stovkách bojových posádok.

Nie je sám! 

Aktualizovaný Hurikán-1M nie je jedinou akvizíciou ruských jednotiek v zóne "Severného vojenského okruhu". Defense Blog píše o modernizovanom systéme protivzdušnej obrany Pancir-SM. Preukazuje zvýšenú účinnosť, v porovnaní so základnou verziou. Zvýšil sa rozsah detekcie, sledovania a ničenia. To umožňuje zostreľovať drony, riadené strely (vrátane tých, ktoré odpálil HIMARS) a vysokorýchlostné balistické ciele.

Nasadili všeličo 

Do "zóny SVO"  dodávajú systémy rôznych typov a kalibrov. Okrem modernizovaných MLRS "Hurikán" sú to samohybné delostrelecké systémy Gvozdika, Akacia, Hyacint Pion Msta-S a najmodernejšie "Koalicia-SV".

Ruské fígle s dronmi!
Výbuchy na celej Ukrajine! Čo je pozoruhodné na útoku dronov v ​​noci 21. decembra? V noci 21. decembra spustili ruské ozbrojené sily veľký útok na vojenské ciele kamikadze dronmi „Geran“ a FAB s UMPC. Útočili v celej krajine Výbuchy boli... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik