Pripravujeme sa na TRETIU SVETOVÚ? Výdavky na obranu Európy enormne stúpajú
23 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Tanky, rakety, stíhačky, útočné vrtuľníky - všetko na objednávku. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára 2022 a odvtedy je isté len jedno: zvyšok Európy sa zúfalo snaží čo najskôr vybudovať vojenskú silu, aby mohol čeliť Moskve, píše Breitbart. To je západ naozaj tak pozadu za Ruskom?

Európa musí pridať, ak chce ukázať, že sa dokáže lepšie brániť. Do konca desaťročia by sa totiž mohli objaviť nové vojenské hrozby, aj keď sa zameranie bezpečnostného spojenca USA presúva smerom k Indo-Pacifiku, varoval už nemecký minister obrany.

Rusko výrazne zvýšilo produkciu zbraní, aby udržalo svoju inváziu na Ukrajinu, a zároveň ohrozilo pobaltské štáty, Gruzínsko a Moldavsko, povedal Boris Pistorius v rozhovore pre Welt am Sonntag minulý týždeň.

„My Európania sa musíme viac angažovať, aby sme zaistili bezpečnosť na našom vlastnom kontinente,“ povedal Pistorius, pričom však potrvá, kým región zvýši svoju vlastnú výrobu zbraní.

AUGUSTDORF, NEMECKO - 1. FEBRUÁRA: Nemecký minister obrany Boris Pistorius jazdí na hlavnom bojovom tanku Leopard 2 počas návštevy tankovej letky Bundeswehru Panzerbataillon 203 1. februára 2023 v nemeckom Augustdorfe. Nemecko dodá ozbrojeným silám Ukrajiny tanky Leopard 2 a začalo výcvik ukrajinských posádok tankov. Ďalšie európske krajiny, vrátane Španielska, Fínska, Nórska a Poľska, tiež plánujú čoskoro poskytnúť Ukrajine leopardy, celkovo približne 80 tankov, pričom ďalšie budú pridané neskôr. (Foto: Sascha Schuermann/Getty Images)

Nemecký minister obrany Boris Pistorius povedal, že Európa musí vo svete rastúcej neistoty čo najskôr zvýšiť výrobu vlastných zbraní. (Sascha Schuermann/Getty Images)

Česká ministerka obrany nelení

Česká ministerka obrany Jana Černochová odvtedy potvrdila kurz a rýchlosť, ktorou sa Európa uberá, keď vo štvrtok oznámila, že jej krajina postupuje v rokovaniach s Nemeckom o spoločnej akvizícii až 77 nových hlavných bojových tankov Leopard 2A8. Člen NATO sa tiež blíži k záveru rokovaní o nákupe dopravných lietadiel C-390 Millennium a stíhačiek F-35 Lightning II.

Očakáva sa, že spolupráca s Berlínom pri nákupe nových nádrží zabezpečí „lepšie podmienky zo strany výrobcu, najmä pokiaľ ide o cenu, dodaciu lehotu,“ povedala ministerka  v rozhovore pre miestnu spravodajskú stránku CZDefence.cz .

Medzitým, Defense News uvádza, že Španielsko objednalo 16 lietadiel Airbus C295 v konfiguráciách pre námornú hliadku a sledovanie za 1,7 miliardy eur (1,9 miliardy USD), oznámil Airbus v stredu.

Česi na vojne na Ukrajine slušne ZAROBILI!
Česká republika priznala finančné výhody z konfliktu na Ukrajine. Česká vláda oznámila: Praha finančne profitovala z vojny. Vojna sa oplatí Česká republika získala finančné výhody z konfliktu na Ukrajine vo forme platieb od spojencov z NATO za... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

Šesť variantov námorných hliadok bude vybavených pre protiponorkové a protipovrchové bojové misie, ktoré nahradia španielsku flotilu P-3 Orion, ktorá bola vyradená na konci roka 2022, uviedol Airbus. Vybavenie každého z týchto lietadiel zahŕňa detektor magnetických anomálií a sonarbuoy na detekciu ponoriek; multimódový radar na detekciu cieľa na veľké vzdialenosti; a satelitná komunikačná technológia.
Airbus sa nabalí

Nemecké ministerstvo obrany tiež podpísalo zmluvu s Airbusom na 62 ľahkých útočných vrtuľníkov H145M, pričom časť flotily je vybavená na boj proti tankom na diaľku – priama lekcia z bojov na Ukrajine.

Nové tanky Leopard 2 A7V od nemeckej armády stoja v areáli kasární počas slávnostného odovzdania tankového práporu 104. Tankový prápor 104 bude v priebehu nasledujúcich mesiacov postupne vybavený hlavnými bojovými tankami Leopard 2 A7V. (Daniel Karmann / aliancia obrázkov cez Getty Images)

Šéf letectva Mike Wigston (vľavo) a veliteľ stanice RAF Coningsby Billy Cooper (vpravo) s premiérom Rishi Sunakom počas návštevy RAF Coningsby v Lincolnshire po oznámení, že Británia bude spolupracovať na vývoji stíhačiek novej generácie s Talianskom a Japonskom. (Joe Giddens – WPA Pool/Getty Images)

Podľa objednávky pôjde 57 lietadiel do armády a päť do špeciálnych operačných síl vzdušných síl.

V rámci budúcej opcie sa predpokladá ďalších dvadsať, uviedla spoločnosť Airbus Helicopters vo vyhlásení zo 14. decembra. Podľa predajcu sa dodávky začnú v roku 2024.

Ukrajinskí muži masovo utekajú pred vojnou!
Denne prekročí hranicu asi šesťtisíc mužov, aby opustili Ukrajinu. Po celej západnej hranici opúšťa Ukrajinu denne asi šesťtisíc mužov v odvodovom veku. Z nich je 150-200 mužov, zaradených v systéme „Šljah“, ako dobrovoľníci. Sú... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Milan Laca

Globálny boom vojenských výdavkov

Ako informoval Breitbart News, znovuzbrojenie Európy prichádza na pozadí globálneho boomu vojenských výdavkov.

Čísla zverejnené v apríli ukázali, že v roku 2022 bolo celosvetovo vyplatených 2,24 bilióna dolárov, pričom Európa vedie kvôli požiadavkám Ukrajiny na nepretržité dodávky hardvéru na bojisko.

Celkové výdavky rástli už ôsmy rok po sebe, uviedol Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI) vo svojej výročnej  správe  o globálnych vojenských výdavkoch. V Európe došlo k 13-percentnému nárastu, najstrmšiemu za najmenej 30 rokov, a to v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu a širšej neistoty vo svete.

Kapitán skupiny Chris Layden, veliteľ stanice, pred prvým z nových lietadiel RAF Poseidon MRA1 určených na lov ponoriek a sledovanie námorných cieľov v RAF Lossiemouth, Moray. (Obrázky Jane Barlow/PA cez Getty Images)

Niektoré z najprudších nárastov boli zaznamenané vo Fínsku (+36 percent), Litve (+27 percent), Švédsku (+12 percent) a Poľsku (+11 percent).

„Nepretržitý nárast globálnych vojenských výdavkov v posledných rokoch je znakom toho, že žijeme v čoraz neistejšom svete,“ povedal Nan Tian, ​​vedúci výskumník programu SIPRI pre vojenské výdavky a výrobu zbraní.

Čo tí Rusi nevymyslia! Nový ruský "Hurikán" (VIDEO)
Nový ruský „Hurikán“ zmetie všetko delostrelectvo NATO. Výrazne modernizovanú MLRS poslali do zóny "Severného vojenského okruhu". Nový výmysel Rusko začalo nasadzovať modernizovanú verzii Hurikán MLRS. Jeho taktické a technické vlastnosti sú... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik