Praha: Policajné zábery, z ktorých mrazí (VIDEO)
22 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Praha sa bude veľmi dlho spamätávať zo štvrtkového šialenstva, ktoré rozpútal 24-ročný strelec. Jeho čin pri dátume 21. december 2023 bude krvavo zapísaný do všetkých kroník hlavného mesta Česka. Polícia zverejnila video, ktoré dokumentuje celú udalosť.

Kým jeden zo zasahujúcich policajtov na videu informoval kolegov o pohybe perfektne vybaveného strelca na streche fakulty, zásahová jednotka smerovala za ním, aby ho spacifikovala. Napriek tomu, že policajti neboli tak dokonale vybavení, ako strelec, jeho paľbu opätovali. Neskôr dokonca prišli na to, že v inej budove mal naskladnený doslova hrozivý arzenál zbraní. Vo videu tiež znie hlas človeka, ktorý sa snaží odpútať pozornosť strelca. Kto to bol, sa zatiaľ nevie. Pod videom v komentároch ľudia oceňujú prácu zásahovej jednotky a polície vôbec.

Napriek horšiemu vybaveniu, streľbu opätovali

Na záberoch jedného zo zasahujúcich policajtov sa strelec prechádza po streche budovy Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity. Popri dokumentovaní udalosti informuje kolegov o aktuálnej polohe strelca.

„Je ukrytý! Ľavá strana z môjho pohľadu!!!,"znejú výkriky jedného z policajtov. Ten sleduje strelca prechádzajúceho sa po streche budovy. S puškou s modernou optikou spúšťa náhodnú paľbu na ľudí v meste. Policajti sú vyzbrojení len obyčajnými pištoľami na krátku vzdialenosť, nie puškami s ďalekohľadom. Tie by sa proti strelcovi dali použiť. Napriek tomu český policajný prezident Martin Vondrášek potvrdil, že streľba na políciu zo strany strelca bola od policajných príslušníkov opätovaná.

Skvelá spolupráca

Kým policajt, ktorý natáčal, kolegov informoval o pohybe útočníka, zásahová jednotka a ťažkoodenci už boli na ceste na strechu.

„Je v rohu! Pod českou vlajkou na fakulte. Pozor, má dlhú balistiku a čierne oblečenie!," počuť vo videu pokyny pre kolegov.

Odvracal strelcovu pozornosť

„Hej! Ty zmrd! Tu som, strieľaj sem, ty zmrd!," kričí vo videu expresívnym slovníkom niekto, kto na seba odvracia strelcovu pozornosť. Zábery sú chaotické, no vidno na nich, že strelec po policajtoch skutočne začal strieľať. Ľudia na sociálnych sieťach okamžite začali uvažovať, kto sú tí ľudia, čo vrahovu pozornosť od študentov odvracali na seba.

Klobúk dolu pred všetkými zasahujúcimi

Pod príspevkom je okrem zvedavých otázok, kto boli odpútavači pozornosti obrovské množstvo poďakovaní za prácu polície. Rešpekt ... poďakovanie ... úcta. To všetko vyjadrujú ľudia vo svojich komentároch.

Polícia o strelcovi vedela. Jedna budova bola evakuovaná, v ďalšej sa vraždilo. Ľudia sa pýtajú!
Streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity, pri ktorej zahynulo 15 obetí, bola vopred premysleným činom a polícia po páchateľoch pátrala ešte pred streľbou, uviedol na tlačovej konferencii policajný prezident Martin Vondrášek. Ľudia na... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik