Polícia o strelcovi vedela. Jedna budova bola evakuovaná, v ďalšej sa vraždilo. Ľudia sa pýtajú!
22 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity, pri ktorej zahynulo 15 obetí, bola vopred premysleným činom a polícia po páchateľoch pátrala ešte pred streľbou, uviedol na tlačovej konferencii policajný prezident Martin Vondrášek. Ľudia na internete však vyjadrujú názor, že tragédii mohol včas zabrániť zásah polície v iných univerzitných budovách.

"Polícia Českej republiky dostala o 12:45 informáciu, že 24-ročný muž mal odísť z obce Hostouň do Prahy s tým, že si chce vziať život. Dostali sme informáciu, že muž bol nájdený mŕtvy v tej istej dedine, z ktorej odišiel a čoskoro sme zistili, že je otcom podozrivého, ktorý dnes spáchal tento hrozný čin," povedal policajný prezident s tým, že zločin bol vopred premyslený. Informujú Parlamentní listy.

"Pomerne rýchlo sme zistili, že je študentom Filozofickej fakulty, zistili sme, že mal mať prednášku o 14:00 v budove fakulty na Celetnej ulici. Preto sme okamžite dorazili na Filozofickú fakultu, kde sme budovu evakuovali. Vykonali sme ďalšie vyšetrovania.

O 14:59 sme dostali informáciu o streľbe v budove Filozofickej fakulty na Palachovom námestí," povedal policajný prezident.

Vondrášek uviedol, že pri tragickej streľbe prišlo o život viac ako 15 ľudí a ďalších 24 je v starostlivosti lekárov. Identifikácia ľudí, ktorí prišli o život, sa ešte nezačala.

Podľa policajného prezidenta bol páchateľ inšpirovaný hrozným činom v zahraničí. Dodal, že polícia teraz pracuje s verziou, že útočník mohol spáchať samovraždu alebo že ho zasiahla guľka vystrelená jedným z policajtov.

Český minister vnútra Vít Rakušan povedal, že Česká republika nikdy predtým takýto čin nezažila. "Tragédia je hlboká a bude mať mnoho ďalších následkov," povedal Rakušan s tým, že zásah bude pokračovať ešte niekoľko hodín.

"V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že by tento čin nejakým spôsobom súvisel s medzinárodným terorizmom," povedal minister Vít Rakušan. Teraz sa vyšetruje, či sa v budove stále nachádzajú zabarikádovaní ľudia alebo iní zranení.

Skutočnosť, že polícia hľadala páchateľa už pred streľbou, ale v inej budove, zmiatla mnohých ľudí na internete. Mnohí z nich sa čudujú, prečo polícia evakuovala iba jednu budovu Filozofickej fakulty Karlovej univerzity a nie aj ostatné budovy, ak mali také vážne podozrenie. Podľa mnohých sa tragickému činu dalo zabrániť.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik