Peter Pellegrini: Prosím, pozrite si video až do konca. Musíme vám povedať niečo dôležité
22 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini zverejnil na sociálnej sieti originálne vianočné posolstvo. Ide o video, ktoré bolo vytvorené za pomoci umelej inteligencie a obsah poukazuje na veľmi dôležitý jav: Ak by bola politika založená na vzájomnom rešpekte, vyzerala by presne tak, ako to je vo videu s pomocou AI.

Technológia, tzv. deepfake vytvorila video, v ktorom hneď v úvode vystupuje šesť popredných slovenských koaličných aj opozičných politikov. Medzi nimi je prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Robert Fico, Richard Sulík (SaS), Michal Šimečka (PS) a ďalší.

Ti, ktorí nie sú zbehlí v technológiách môžu ústa otvárať, aké komplimenty v duchu vianočného posolstva zaznejú. 

Prezidentka Čaputová chváli premiéra Fica za jeho pracovné tempo.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba chváli prezidentku za komunikáciu na sociálnych sieťach.

Michal Šimečka, predseda Progresívneho Slovenska, ocenil štýl predsedu Národnej rady Pellegriniho. Sulíka, ktorý v poslednej kampani vydal knihu receptov, zase chválili za jeho kuchárske umenie.

Na konci videa sa objaví skutočný Peter Pellegrini.

Ten informuje, že video bolo vytvorené pomocou technológie deepfake.

„Tieto nové technológie sú medzi nami. Je to fakt a musíme naň reagovať. Môžu pomôcť, môžu urýchliť prácu, ale môžu aj veľmi uškodiť. Preto chcem upozorniť, že tieto veci sa tu dejú a každý z nás si musí dávať pozor na to, čo vidí a počuje. Často je faloš takmer na nerozoznanie od skutočnosti.“ dodáva Pellegrini.

VIDEO:

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik