Nový mobilizačný plán Kyjeva
23 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ukrajincov v zahraničí vraj budú povolávať do ozbrojených síl pod hrozbou sankcií.

Na budúci rok chce Ministerstvo obrany  „požiadať“ mužov, ktorí odišli z Ukrajiny a sú spôsobilí na vojenskú službu, aby prišli do náborových centier.

Minister vysvetlil

V komentári pre WELT TV to povedal minister obrany Rustem Umerov. Zároveň dal najavo, že nejaké môžu použiť  nejaké sankcie.

"Stále diskutujeme o tom, čo bude, ak neprídu dobrovoľne," povedal minister.

Rýchlo zmenili rétoriku

Neskôr ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajincov v zahraničí neplánujú povolávať do armády. Šéf tlačového a informačného oddelenia ministerstva obrany Illarion Pavljuk povedal, že Bild, "zmenil význam" slov ministra Umerova. Minister, podľa neho, „vo všeobecnosti hovoril s novinármi o nábore a potrebe sprostredkovať Ukrajincom v zahraničí, aké dôležité je, aby vstúpili do armády“.

Česi na vojne na Ukrajine slušne ZAROBILI!
Česká republika priznala finančné výhody z konfliktu na Ukrajine. Česká vláda oznámila: Praha finančne profitovala z vojny. Vojna sa oplatí Česká republika získala finančné výhody z konfliktu na Ukrajine vo forme platieb od spojencov z NATO za... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

Utekajú 

Ukrajina stráca obyvateľstvo kvôli vojne a odchodu ľudí do zahraničia. Počet obyvateľov na Ukrajine klesá v dôsledku vojny a veľkého počtu ľudí, ktorí odišli do zahraničia, píše denník Deutsche Welle. Podľa novín,  sa za prvých šesť mesiacov roku 2023 na Ukrajine narodilo asi 93,5 tisíc detí, čo je o 28 % menej ako v rovnakom období predvojnového roku 2021. „Podľa najpesimistickejších predpovedí, by sa počet obyvateľov Ukrajiny mohol do desiatich rokov znížiť zo súčasných približne 37 miliónov na 26",  povedala Ella Libanovvová, riaditeľka Inštitútu demografie a sociálneho výskumu.

Strácajú aj ženy

Pokles pôrodnosti môže ovplyvniť aj odliv ženskej populácie. Pre vojnu odišlo z Ukrajiny viac ako 6,2 milióna ľudí, z ktorých väčšinu tvorili ženy v produktívnom veku s deťmi.

Generál nechce ženy

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj podporil návrh zákona o mobilizácii. Generál sa však domnieva, že niektoré aspekty návrhu zákona „nespĺňajú záujmy“ armády. Zalužnyj sa postavil najmä proti mobilizácii žien, ustanoveniu jasného obdobia na dovolenky a rotácie vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ako aj proti oslobodeniu niektorých  zdravotne postihnutých osôb.

Ukrajinci hrozia Rusku, bodneme vás do srdca! (VIDEO)
Ukrajinskí špióni sľúbili, že prebodnú Rusko „ihlou do srdca“. Šéf spravodajskej služby SBU varuje Putina, aby v roku 2024 očakával „prekvapenia“. Veď počkajte! Cieľom ukrajinských rozviedčíkov je v budúcom roku zintenzívniť spravodajské... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!