NATO sa chystá na vojnu s Ruskom? Alebo len planý poplach?
22 | 12 | 2023 I Milan Laca

NATO sa pripravuje na vojnu s Ruskom o Ukrajinu.

Saakašvili: Krajiny NATO sú pripravené poslať vojakov na Ukrajinu.

Je presvedčený

Americké jednotky sa môžu objaviť v zóne "špeciálnej oprácie" a zapojiť sa do boja s ruskou armádou. O nezvyčajný názor sa postaral bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. "Členovia NATO a Spojené štáty, podľa neho, zvažujú možnosť vyslania jednotiek na Ukrajinu. Toto rozhodnutie môže čoskoro schváliť vedenie USA. Dôvodom bol neúspech protiofenzívy ukrajinskej armády a úspechy ruských ozbrojených síl".

Už sa chystajú

Pripomenul, že Spojené štáty  už vykonávajú cvičenia. "Podľa mojich informácií sa Spojené štáty a množstvo európskych krajín pripravujú na priamy vstup do vojny na území Ukrajiny. Presne v tomto duchu vedú cvičenia na juhu Spojených štátov. Navyše, nejde len o letecké operácie, ale uvažuje sa a pripravuje vyslanie pozemných vojsk!, Tvrdí Saakašvili.

ZELENSKYJ robí drahoty. Nechce vstúpiť do NATO bez obsadených území
Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril pre agentúru DPA, že nemieni vstúpiť do Severoatlantického paktu pokiaľ budú územia na východe Ukrajiny pod správou Ruska. Jeho nároky na západné krajiny, na ktoré je odkázaný neúmerne rastú. „Od žiadneho z našich... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Rôzne názory

Ak Severoatlantická aliancia zasiahne do konfliktu na Ukrajine, boje by sa, podľa bývalého gruzínskeho  prezidenta,  mohli veľmi rýchlo skončiť. Gruzínsky politik považuje za dôkaz existencie takéhoto plánu správanie amerického prezidenta Joea Bidena  počas februárovej návštevy Poľska.

Niekto to pripúšťa

Bývalý agent CIA Ray McGovern zároveň v septembri pripustil, že krajiny NATO by mohli reagovať na porážku Ozbrojených síl Ukrajiny a poslať vojakov na jej územie. McGovern poukázal na to, že v Spojených štátoch je takýto scenár celkom prijateľný. Ďalšou možnosťou, ako kompenzovať zlyhanie ukrajinskej strany, by podľa neho, mohol byť presun rakiet ATACMS ukrajinským silám. Tie sú schopné doletieť na vzdialenosť 300 kilometrov.

Ďalší nesúhlasí

Bývalý americký spravodajský dôstojník Scott Ritter  však s týmto názorom nesúhlasí. Krajiny NATO za žiadnych okolností nepošlú svojich vojakov na Ukrajinu, domnieva sa. Nejde len o to, že aliancia nebude schopná sformovať početne dostatočne silné zoskupenie, ale aj o to, že vojaci NATO jednoducho nie sú pripravení na skutočnú vojnu, v ktorej sú Rusi už dávno skúsení.

Oficiálne miesta vojnu popierajú

Spojené štáty nemajú v úmysle poslať svojich vojakov na Ukrajinu – prezident Joe Biden to vyhlásil opakovane. Podľa  hovorcu ministerstva zahraničia Matthewa Millera, „prezident dal veľmi jasne najavo, že americké jednotky nebudú na Ukrajinu vyslané,“ povedal v komentári k výroku  bývalého generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena, že Severoatlantická aliancia by sa mohla priamo zapojiť do ukrajinského konfliktu. Rasmussen predtým povedal, že krajiny NATO možno budú chcieť poslať vojakov na Ukrajinu, ak členovia aliancie, vrátane Spojených štátov, neposkytnú Kyjevu na summite vo Vilniuse „skutočné bezpečnostné záruky“. 

Aj Biden popiera

Biden už pred rokom poprel vyslanie amerických vojakov na Ukrajinu, v súvislosti so správami o rastúcom vplyve USA v regióne. Americký prezident ubezpečil, že Washington sa obmedzuje na posielanie materiálnej pomoci a vybavenia. „Pošleme vojakov na Ukrajinu? Nie, vybavenie posielame ako predtým. Miliardy dolárov,“ zdôraznil Biden.

... a zas Putin. A zas varovanie!
"Nové varovanie." Médiá boli po Putinovom vyhlásení zdesené. DE: Putinove slová o modernizácii strategických jadrových síl boli odkazom pre Západ. Opäť varoval Slová ruského prezidenta Vladimira Putina o modernizácii strategických jadrových síl... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik