Karneval potkanov. Jozef Banáš hovoril o dnešnej politike (VIDEO)
22 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Slovenský spisovateľ a bývalý politik Jozef Banáš radí ľuďom, aby prestali sledovať politické dianie, pretože aj tak je to len "karneval potkanov". Podľa neho politici v skutočnosti vôbec nebojujú za občanov, ale vždy sa zaujímajú len o moc. "Stále je to o tom, ako sa dostať k moci a ako si ju udržať a občania, ktorí tam hádžu svoje hlasy, to všetko je len akýsi personál pre politikov, aby sa dostali k moci," povedal Banáš s tým, že ľudia by sa nemali spoliehať na politikov a štát, ale starať sa o seba.

Tento rok Banáš vydal nový román Karneval potkanov a v rozhovore pre Inováciu republiky povedal, že politika je aj akýmsi karnevalom potkanov. Preto by ľudia nemali toľko sledovať politiku, pretože len zbytočne vzbudzuje veľké vášne a rozdeľuje spoločnosť.

"Povzbudzujem ľudí, aby si zachovali určitú normálnosť, zachovali si vnútornú integritu a radosť zo života. Radšej to nepozerať, politické komentáre a rozhovory a správy. Pretože je to stále o tom istom, ako sa dostať k moci a ako si ju udržať a občania, ktorí tam hádžu svoje hlasy, všetko je to len akýsi personálny obsadenie politikov, aby sa dostali k moci," povedal Banáš.

"Pre ľudí je lepšie venovať sa rodine, priateľom, svojmu vnútornému pokoju a prírode. Ak máte nejaký stres, choďte do prírody, pretože to je niečo, čo sa deje znova a znova. A tým, že sa o to zaujímame, to samozrejme stále energicky podporujeme, pretože politika je najlepšia, keď ľudia ani nevedia, kto je prezident alebo premiér, ale všetko funguje a ľudia cítia, že to funguje," tvrdí spisovateľ.

Banáš dúfa, že politická situácia na Slovensku a inde sa v budúcom roku upokojí.

"Ale je to o ľuďoch, musíme presadzovať naše hodnoty a pracovať na sebe. Ako povedal Tomáš Baťa: "Ak chcete vybudovať veľkú firmu, postavte najprv seba." Ak nebudeme pracovať sami, nikam sa to nedostaneme, budeme naďalej ukazovať prstom na politikov, novinárov, kňazov, učiteľov a kvôli tomu všetkému sa necítiť dobre. Musíme však vziať svoj osud do vlastných rúk," dodal s tým, že z roku 2024 má dobrý pocit, že tak na Slovensku, ako aj v západnej civilizácii ako celku sa veci upokoja, že medzi ľuďmi bude viac duchovných hodnôt a materiálne hodnoty budú klesať.

VIDEO:

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik