EÚ nebude zasahovať do zvrchovaných právomocí Slovenska! Nelegálnych migrantov neprijmeme
23 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Juraj Blanár sa pri politických diskusiách ktorých sa zúčastnil počas návštevy v Maďarsku k otázke nelegálnej migrácie vyjadril nekompromisne. Slovensko nebude v žiadnom prípade súhlasiť, aby sa nelegálni prisťahovalci prerozdeľovali podľa vzorca, ktorý nemá jednoznačné kontúry a nevyhovuje Slovensku.

Minister zahraničia nedopustí, aby sa cez naše hranice preliala vlna ilegálnych migrantov. Mieni tým ochrániť aj hranice Schengenu. Odmieta tiež platiť poplatok za prebratie nelegálnych migrantov. V tejto činnosti mieni spolupracovať solidárne aj s Maďarskom, ktoré má rovnaký problém. Koalícia bue postupovať rovnako, ako postupovala už počas jej bývalého vládnutia. Tým chceli a chcú ochrániť oblasť V4 od tejto nepriaznivej činnosti.

Juraj Blanár tiež kritizoval europolitikov, že neriešia zásadné témy ako sú Schengen a priama pomoc tretím krajinám. Vyriešenie týchto problémov by automaticky vyriešilo i nelegálnu migráciu. Minister zahraničia pripustil, že sú hlasy, ktoré sa snažia vyvolať konflikty medzi Slovenskom a Maďarskom, ale takéto informácie označil za účelové dezinformácie. Majú dosiahnuť konflikt medzi Slovenskom a našim južným susedom, vzhľadom na to, že sa výrazne zlepšila naša kooperácia, čo viditeľne nevyhovuje Európskej únii. Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa zlepšujú a vždy zlepšovali len za vládnutia strán súčasnej koalície.

Téma „maďarskej karty“ počas volebnej kampane je irelevantná

Minister zahraničia zdôraznil aj fakt, že nacionalistické prejavy bývalých strán obhajujúcich maďarskú menšinu ustúpili témam racionálnym. Riešia sa dôležité problémy a vzťahy medzi našimi dvoma krajinami dozrievajú. Žabomyšie vojny k civilizovanej politike nepatria. Plasticky vytvárané sváry zo strany Európskej únie musia ustúpiť záujmom Slovenska a Maďarska. Slovenskí aj Maďarskí diplomati sa snažia otvárať všetky témy úprimne a rovnako pregnantne na nich spolupracujú. Na tomto sa zhodli náš minister zahraničných vecí a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Juraj Blanár spolu so svojim maďarským proťajškom nevynechal tému nelegálneho obchodovania so slovenskými nehnuteľnosťami na našom území a Péter Szijjártó uistil Juraja Blanára, že túto záležitosť uvedie na pravú mieru a postará sa o to, aby sa daný problém napravil v prospech našej strany. „Náš záujem je taký, že sa o všetkých veciach dohodneme a budeme sa vzájomne informovať, čo si myslím že je to najdôležitejšie a je to zároveň dôkaz toho, že naše vzájomné vzťahy sú dobré...,“ dodal Juraj Blanár.

M. Šutaj Eštok: Budeme zodpovedným partnerom v boji proti ilegálnej migrácii
Slovenská republika bude zodpovedným partnerom v boji proti nelegálnej migrácii, vyhlásil v pondelok minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Problémy migrácie treba riešiť tam, kde vznikajú, povedal po rokovaní ministrov vnútra krajín... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Slovensko a Maďarsko pracuje v prospech vzájomných záujmov

Počas vzájomnej diskusie ministrov zahraničia oboch krajín vládla konštruktívna atmosféra, boli aj slová kritiky, ale padli na úrodnú pôdu a vyriešili sa problémy skutočne na úrovni. „Sme na dobrej vlne, aby sme všetky dôležité veci dokázali zvládnuť,“ zdôraznil Juraj Blanár.

Slovensko spolu s Maďarskom vyčerpalo medzi sebou dvojnásobok financií z eurofondov, než vyčerpali s ostatnými krajinami V4 na projekty, rozvíjajúce infraštruktúru. Išlo o sumu 28 miliónov €, ktoré išli na zmysluplné projekty. Je to príklad toho, ako sa dá spolupracovať na úrovni.

Balík na podporu pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur bol odložený a bude sa o ňom rokovať. Slovenská koalícia však trvá na tom, aby sa tieto peniaze použili striktne na nevojenské účely. Príspevok na fungovanie Ukrajiny je v sume jeden a pol miliardy mesačne a hoci podporí Slovensko Ukrajinu, ak má záujem na jej ďalšom fungovaní. Ale zároveň sa využije tento príspevok na to, aby sa pomohla obnoviť infraštruktúra na hraniciach s Ukrajinou.

Tá je vojnovým konfliktom výrazne narušená a bez využitia financií, ktoré poskytne EÚ nie je možné, aby sa na humanitnej podpore niečo zlepšilo. Slovenská koalícia vyhlásila, že čerpanie z kohéznych fondov musí mať pozitívny dopad aj na poľnohospodársku politiku. Týmto záujmom Slovensko nemieni uhnúť. O danej téme sa bude bližšie diskutovať na začiatku budúceho roka.

TOTO UŽ NIE JE OBŠTRUKCIA PARLAMENTU, ALE SABOTÁŽ ŠTÁTU!
Šialenstvo, ktoré sa v týchto dňoch odohrávalo v slovenskom verejnom živote, už ďaleko presahuje akékoľvek známky racionálneho konania, a teda nádeje, že sa tu nájde zhoda na dodržiavaní akých-takých pravidiel príčetného správania. Skonštatoval to... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!