Bývalý šéf Vatikánu: Požehnanie homosexuálnych párov TRIVIALIZUJE HRIECH! To môžete požehnať aj mafiánskej skupine
23 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Kardinál Gerhard Ludwig Müller, bývalý šéf vatikánskeho doktrinálneho úradu, vydal ostrú kritiku nedávneho vatikánskeho textu, ktorý umožňuje požehnanie homosexuálnych párov, informuje Breitbart.

Vatikánsky dokument s názvom Fiducia Suplicans (FS) urobil „potvrdenie, ktoré nemá precedens v učení Katolíckej cirkvi“, píše kardinál Müller v eseji uverejnenej vo štvrtok v The Pillar Catholic. Konkrétne, že je možné, aby kňaz požehnať „páry, ktoré žijú v sexuálnom vzťahu mimo manželstva, vrátane párov rovnakého pohlavia“.

Nie vývoj, ale doktrinálny skok

Müller, prefekt vatikánskej Kongregácie pre náuku viery (CDF) od roku 2012 do roku 2017, povedal, že žiadne biblické texty ani texty cirkevných otcov a učiteľov ani predchádzajúce dokumenty magisteria „nepodporujú závery FS“, čo predstavuje "nie vývoj, ale doktrinálny skok."

Nový text je v priamom rozpore s posledným magisterským vyhlásením v tejto veci, dokumentom z roku 2021, ktorý „kategoricky odmietol možnosť požehnania týchto zväzkov,“ píše.

Aby sa obišiel zjavný problém zvrátenia predchádzajúceho učenia povolením požehnania situácií, ktoré sú v rozpore s evanjeliom, Vatikán „navrhuje originálne riešenie: rozšíriť pojem požehnania,“ poznamenáva Müller.

Napriek tomu, že Cirkev môže k už existujúcim sviatostiam pridať nové, „nemôže zmeniť ich význam tak, aby bagatelizoval hriech, najmä v ideologicky nabitej kultúrnej situácii, ktorá tiež zavádza veriacich,“ poznamenáva.

VRAJ OBROVSKÝ KROK VPRED: Vatikán sa otvára požehnaniam homosexuálov
Rozpory vo Vatikáne! Pro-LGBT katolíci, ako je jezuita páter James Martin, vychvaľujú vatikánske požehnanie pre homosexuálne páry ako „obrovský krok vpred“. Františkán otec Thomas Weinandy zase hovorí: "Požehnaná nie je ich sexuálna abstinencia,... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

„A táto zmena významu je presne to, čo sa deje vo FS, ktorý vymýšľa novú kategóriu požehnaní nad rámec tých, ktoré sú spojené buď so sviatosťou, alebo s požehnaním, ako ich chápe Cirkev,“ dodáva.

Nové požehnania navrhované FS by boli pastoračné požehnania, ktoré by sa mohli vzťahovať nielen na osoby v hriechu, „ale aj na veci, miesta alebo okolnosti, ktoré sú v rozpore s evanjeliom,“ píše.

Požehná Cirkev aj potratovej klinike či mafiánskej skupine?

Cirkev už dovolila kňazovi požehnať niekoho, kto žije v hriechu, ale nové „pastoračné“ požehnanie by umožnilo požehnať „skutočnosť, ktorá je v rozpore s Božím zákonom, ako je mimomanželský vzťah".

„V skutočnosti by sa podľa kritéria tohto typu požehnania dalo požehnať aj potratovej klinike alebo mafiánskej skupine,“ zdôvodňuje.

Zdá sa, že inovatívne pastoračné požehnanie „je vytvorené ad hoc na požehnanie situácií, ktoré sú v rozpore so zákonom alebo duchom evanjelia,“ hovorí.

„Všimnite si, že tu nie sú požehnaní len hriešne osoby, ale že požehnaním páru je požehnaný aj samotný hriešny vzťah,“ zdôrazňuje.

Vatikán, Vatikán - 5. októbra: Nemecký kardinál Gerhard Ludwig Muller sa zúčastnil na otváracej omši biskupskej synody, ktorú celebroval pápež František v Bazilike svätého Petra 5. októbra 2014 vo Vatikáne vo Vatikáne. Dvojtýždňové valné zhromaždenie bude diskutovať o „Pastoračných výzvach rodiny v kontexte evanjelizácie“. (Foto: Franco Origlia/Getty Images)

Súbor/Kardinál Gerhard Ludwig Muller sa zúčastňuje na otváracej omši biskupskej synody, ktorú celebruje pápež František v Bazilike sv. Petra 5. októbra 2014 vo Vatikáne. (Franco Origlia/Getty)

To vedie k základnému problému nového vatikánskeho textu, tvrdí Müller, pretože „Boh nemôže zoslať svoju milosť na vzťah, ktorý je priamo proti nemu a nemôže mu byť prikázaný“.

Je to rúhanie!

„Sexuálny styk mimo manželstva, čiže pohlavný styk, nemôže ľudí priblížiť k Bohu, a preto sa nemôže otvoriť Božiemu požehnaniu,“ vysvetľuje.

„Preto, ak by bolo toto požehnanie udelené, jeho jediným účinkom by bolo zmiasť ľudí, ktorí ho prijímajú alebo ktorí ho navštevujú,“ varuje. "Mysleli by si, že Boh požehnal to, čo nemôže požehnať."

Soche malého Ježiška ležiaceho v Betleheme v Nemeckom Rüsselsheime odťali hlavu.
Počas vianočných sviatkov v Nemeckom Rüsselsheime došlo k poškodeniu Betlehemu. Soche Ježiška vandali uťali hlavu. Rovnako tak zničili i postavy Panny Márie, Jozefa, troch kráľov a oslíka. V ostatných rokoch sa neúmerne zvýšil počet religiózne... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Aj keď by sa dalo tvrdiť, že nie je požehnaný zväzok, ale pár, takéto rozlišovanie nemá zmysel, „keďže to, čo definuje pár ako pár, je práve to, že sú vo zväzku“. Navyše, žehnať realitu, ktorá je v rozpore so stvorením, „nie je len nemožné, je to rúhanie,“ tvrdí.

Pri prosbe o požehnanie pre seba ako pár sa obaja „implicitne alebo explicitne snažia ospravedlniť svoj vzťah pred Bohom, pričom si neuvedomujú, že je to práve ich vzťah, ktorý ich vzďaľuje od Boha,“ dodáva kardinál.

Zdieľanie sexuálnej aktivity nemôže smerovať k Bohu
Definujúcou charakteristikou homosexuálneho páru je „zdieľanie sexuálnej aktivity“, a to „v žiadnom prípade nemôže smerovať k Bohu,“ píše.

Nový dokument je v skutočnosti škandalózny, poznamenáva, pretože „práve jednoduchí ľudia, ktorých chce dokument uprednostňovať podporovaním ľudovej zbožnosti, sú najviac náchylní na to, aby boli oklamaní symbolickým činom, ktorý je v rozpore s doktrínou“.

Jediný spôsob, ako môže človek akceptovať, že je dobré žehnať homosexuálne páry, uzatvára, „ak človek verí, že takéto zväzky nie sú objektívne v rozpore s Božím zákonom“.

Z toho teda vyplýva, že vyučovanie FS je „samoprotirečivé“ a preto si vyžaduje „ďalšie objasnenie,“ uvádza.

Vianočné nešťastie: Sestričku zabil vianočný strom na vianočných trhoch
Belgické mesto zrušilo svoj vianočný trh po tom, čo miestnu zdravotnú sestru zabil padajúci 20-metrový vianočný stromček na námestí. Sfúkla ho búrka Pia, informuje Breitbart. Vianočné trhy zrušili 63-ročná žena prišla o život a ďalšie dve osoby... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Diana Zaťková