Streľba v Prahe: jedenásť mŕtvych, tridsať zranených. Útočník je mŕtvy
21 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Filozofická fakulta v Prahe a jej okolie sa popoludní stalo terčom šialeného strelca. Jeho besnenie má desať obetí, jedenásty mŕtvy je on sám. Záchranári sa starajú o tri desiatky zranených. Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana už bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí a útočník nemal žiadnych komplicov.

 

"Strelec bol eliminovaný! Celá budova je momentálne evakuovaná a na mieste je niekoľko mŕtvych a desiatky zranených," uviedla polícia na sieti X okolo 16.00 h.

Na miesto dorazil minister vnútra Vít Rakušan. "Nechcem teraz komentovať motiváciu strelca, stále mapujeme situáciu. Oceňujem profesionálny zásah všetkých zložiek. Polícia bola na mieste v priebehu niekoľkých minút. Zvoláme tlačový brífing s policajným prezidentom a potom s premiérom. V tejto chvíli nie je možné potvrdiť súvislosť s prípadom, ktorý sa vyšetruje v Klánoviciach," povedal Rakušan.

Podľa starostu Bohuslava Svobodu útočník spadol z budovy a zomrel a podľa nepotvrdených svedectiev na sociálnych sieťach sa najprv zastrelil. Polícia zatiaľ nešpecifikovala spôsob likvidácie.

Záchranná služba aktivovala takzvaný traumatický plán. Policajti uzavreli celý areál v okolí Námestia Jána Palacha, zastavili dopravu a odklonili električky a autobusy.

Rýchla reakcia premiéra Fica

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí tragédie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe.

"Stojíme v tejto náročnej situácii pri našich českých bratoch a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto hroznej tragédie," uviedol Fico na sociálnej sieti.

MIMORIADNE! Zo školy v centre Prahy hlásili streľbu, na mieste sú MŔTVI aj zranení
Zo školy v centre Prahy hlásili streľbu, na mieste sú mŕtvi aj zranení ľudia. Na mieste zasahuje polícia a mieria tam všetky zložky integrovaného záchranného systému. Okolie je uzavreté. Polícia to vo štvrtok uviedla na sociálnej sieti X,... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik