Športové zväzy sa tešia. Opozícia dúfa, že prezidentka kompetenčný zákon nepodpíše
21 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Novela kompetenčného zákona bola v NR SR aj napriek opozičnému nesúhlasu prijatá. Vďaka tomu je jasné, že šport a turistický ruch budú mať od 1. januára spoločné, pätnáste ministerstvo. Športové zväzy sa tešia, opozícii sa to nepáči a v obštrukciách chce pokračovať. 

Podľa Andreja Danka (SNS) bude nové ministerstvo prínosom v niekoľkých oblastiach, navyše personál doň prejde z iných rezortov. Pokiaľ ide o kompetenčný zákon, opoziční politici odôvodnili, prečo zaň opozícia nehlasovala. Športové zväzy sú s novým rezortom spokojné, hoci ich predstavitelia nie sú naivní a je im jasné, že prvé výsledky sa nedostavia hneď. Zmariť ho môže ešte prezidentka svojim vetom. 

Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR

Tak, ako bolo uvedené v koaličnej zmluve, Slovenskej národnej strane do jej portfólia spravovaných rezortov od Nového roka pribudne nové ministerstvo, ktoré povedie bývalý riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Keketi. Ten si vezme pod svoje riadenie turizmus a šport. Odľahčí tak ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu plus ministerstvu dopravy a výstavby.

Z týchto úradov na MCRaŠ prejdú aj úradníci, takže štátna správa sa kvôli nemu rozširovať nebude. Predseda SNS avizuje zvýšenie financií pre športové zväzy a Fond na podporu športu, ale aj vznik fondu na podporu cestovného ruchu.

„Snažíme sa, aby od prvého januára historicky športové zväzy dostali o 20 percent viac finančných prostriedkov, čo je zhruba 20 miliónov. Ďalších 30 miliónov pôjde na zdvihnutie podpory Fondu na podporu športu. To sú peniaze z hazardu,“  vysvetlil Danko, podľa ktorého aj preto bolo prijatie kompetenčného zákona dôležité.

„Každé športové podujatie je predsa veľkým efektom aj v rovine ubytovania a asi len hlúpy človek si môže myslieť, že cestovný ruch nie je budúcnosť,“ upozornil Danko s tým, že na nové ministerstvo sa naviažu ďalšie projekty z oblasti cestovného ruchu. Podľa dôvodovej správy toto ministerstvo zastreší aj rozvoj kúpeľného cestovného ruchu, či cykloturistiky.

Predseda SNS: Na klamstvá opozície musím reagovať (VIDEO)
Podpredseda NR SR Andrej Danko v rámci utorkovej (19.12.) tlačovej besedy SNS reagoval na niektoré dezinformácie, ktoré šíri slovenská opozícia. Nové ministerstvo má podľa neho veľkú šancu pomôcť HDP Slovenska tak, ako sa to stalo v Maďarsku.... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Novela prešla tesne

Richardovi Sulíkovi (SaS) sa navrhované zmeny, ktoré prináša kompetenčný zákon nepáčili. Nie sú len o novom ministerstve, upravujú aj právomoci iných inštitúcií vrátane ministerstva obrany. Podľa denníka Pravda Sulíkova kritika hovorila o narušení systému bŕzd a protiváh, keďže po novom o armádnych licenciách nebude rozhodovať ministerstvo zahraničia, ale rezort obrany.

Podľa Milana Majerského (KDH) novela účelovo zasahuje do kompetencií úradov a na stôl sa dostáva mnoho pre KDH neprijateľných vecí.

Za „Lex únos štátu“ o návrhu hovoril poslanec PS Štefan Kišš. Martina Dubéciho (PS) by okrem iného zaujímalo, prečo treba zmeniť postavenie SIS, či Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nedozvedel sa ani to, prečo je treba zmeniť postavenie Štatistického úradu. Zákon napriek výhradám opozície i tak prešiel 77 hlasmi koaličných poslancov, minimum bolo 76.

Zväzy myslia pragmaticky

Hoci opozícia hľadá množstvo politických dôvodov, prečo je kompetenčný zákon a tiež MCRaŠ nežiadúce, športové zväzy sú s novým rezortom spokojné.

Prezidentovi Slovenského futbalového zväzu Jánovi Kováčikovi sa nezdalo, že by mal šport pod gesciou ministerstva školstva dostatočne silný hlas.

„Neverím na zázraky, ale verím, že postupné kroky a spolupráca s jednotlivými zväzmi a Slovenským olympijským a športovým výborom, pri ktorých budeme nápomocní, majú význam. Verím, že toto ministerstvo bude významné a bude môcť prezentovať svoje výsledky. Ministerstvo sa bude chvíľu kreovať, ale jeho zámery boli zadefinované,“povedal Kováčik pre denník Pravda.

Generálny sekretár Slovenského olympijského a športového výboru Jozef Liba očakáva prvé výraznejšie výsledky už v roku 2028, kedy sa bude konať olympiáda v Los Angeles.

„Toto berieme ako dlhodobý zámer, nie sme naivní, aby sme si mysleli, že v roku 2024 prídu stovky miliónov eur pre slovenský šport. Beriem to vo výhľade päť až desať rokov, keď si slovenský šport môže polepšiť,“ povedal Liba. Nádej vkladá hlavne do zlepšenia situácie najmä v mládežníckom a juniorskom športe.

Niektorí poslanci stíhajú aj štyri stoličky. LUCIA PLAVÁKOVÁ a MICHAL SABO patria medzi nich.
Progresívci Lucia Plaváková alebo Michal Sabo nám, obyčajným ľuďom, môžu ísť príkladom. Pracujú na toľkých miestach, až im nestíha nabiehať plat na bankových účtoch. Aspoň budú mať z čoho žiť „schudobnelé“ finančné inštitúcie aj na budúci... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Na ťahu je prezidentka

Zuzana Čaputová má 15 dní na to, aby novelu podpísala, alebo vetovala. Ak by sa tak stalo, koalícia by na prelomenie jej veta potrebovala 76 hlasov. Práve k vetu prezidentku vyzvalo KDH, podľa ktorého by novelu mala prezidentka vrátiť na dopracovanie.

Politológ na strane opozície

Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave nevidí dôvod vzniku nového ministerstva.

„Nielen prezidentka môže mať z počínania vládnej koalície dojem, že nové ministerstvo vzniká len preto, aby sa splnili tajné sny jedného zo šéfov vládnych strán. Zdôvodnenie, že budeme mať na Slovensku viac športovísk po vzniku nového ministerstva, je určené pre tých, čo stále veria na Ježiška, ale nám ostatným by pán Danko mohol predložiť relevantnejší argument,“skonštatoval Štefančík.

A.Danko avizuje po vzniku rezortu viac peňazí na šport aj fond pre cestovný ruch
Nové ministerstvo cestovného ruchu a športu by malo prebrať úradníkov z jednotlivých rezortov, personálny nárast sa nepredpokladá. Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko to uviedol v utorok. Avizuje zvýšenie financií pre športové zväzy... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!