Šimkovičová: Dotácie mali smerovať do progresívnych mimovládok. Spomína aj Rizmana!
21 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

"Musím konštatovať, že ďalšie informácie, ktoré teraz verejnosti poskytnem, si určite neprečítate v takzvaných mienkotvorných médiách", začína vo svojom vyjadrení ministerka kultúry Martina Šimkovičová 

Potvrdzujú, že rozhodnutie zrušiť Dotačný program 5 – Podpora a rozvoj mediálnej výchovy a boj proti dezinformáciám a presunúť 300.000 eur na opravu strechy Slovenskej filharmónie bolo nielen správne, ale aj oprávnené. Išlo vlastne len o presun tisícov eur z rozpočtu ministerstva kultúry na vybrané mimovládne organizácie pod taktovkou ľudí z Progresívneho Slovenska na predvolebné aktivity. Výzvu síce stihli, ale využiť ju na ovplyvnenie volieb už nie. Z tisícov mimovládnych organizácii podalo žiadosť o dotáciu niekoľko desiatok.

Minulé vedenie rezortu v rozpore s vnútornými predpismi nominovalo účelovo do tzv. hodnotiacej komisie piatich ľudí mimo rezortu kultúry, napríklad pána Jakuba Godu, ktorý pôsobí v kancelárii prezidentky Čaputovej. A nie náhodou. O 27.700 eur totiž požiadala aj organizácia Post Bellum podporovaná prezidentkou a komisia jej túto sumu bez váhania priklepla.Podľa webovej stránky tejto mimovládky ako riaditeľ pre komunikáciu a médiá tam pôsobí pán Rizman. Potrebuje to komentár?

Člena komisie pána Hipša, zakladateľa združenia Živica a bývalého predsedu strany Spolu som už spomínala. Samozrejme, takmer 8 tisíc eur pre Živicu bolo tiež úspešných. Rovnako ako Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť, kde v Správnej rade pôsobí Tomáš Bella z Denníka N, vo valnom zhromaždení členka Emília Syčáková - Beblavá, čestným predsedom je Miroslav Beblavý. A aby som nezabudla, úspešní boli aj SYTEV – občianske združenie s riaditeľom Lukášom Hrošovským, priateľom pánov Trubana, Bútoru, Sabaku, a celého Progresívneho Slovenska a tiež Centrum komunitného organizovania, aktivisti za PS z Banskej Bystrice a Zvolena, protagonisti Nie v našom meste, ktorí v týchto dňoch organizujú protesty za záchranu Daniela Lipšica vo funkcii špeciálneho prokurátora.

Takže zhrnuté, Daniel Milo, Juraj Hipš, Jakub Goda a ešte dvaja ďalší predstavitelia progresívnych mimovládok rozhodovali o pridelení dotácií z peňazí daňových poplatníkov z rozpočtu rezortu kultúry pre progresívne mimovládky. Pričom písomne vyhlásili, že vo svojom rozhodovaní sú nezaujatí. A čo je úplne zvrátené, väčšina týchto financií mala byť použitá na honoráre, priame platby na vylepšenie finančnej situácie pre aktivistov. Podľa mňa, na streche Slovenskej filharmónie bude tým tisícom eur lepšie.