Ruské fígle s dronmi!
21 | 12 | 2023 I Milan Laca

Výbuchy na  celej Ukrajine! Čo je pozoruhodné na útoku dronov v ​​noci 21. decembra?

V noci 21. decembra spustili ruské ozbrojené sily veľký útok na vojenské ciele kamikadze dronmi „Geran“ a FAB s UMPC. 

Útočili v celej krajine

Výbuchy boli počuť aj v regiónoch Kyjev, Vinnitsa, Záporožie, Čerkasy, Sumy a Poltava. Táto noc bola najhlučnejšia počas celej "špeciálnej operácie". Sirény kvílili takmer po celej Ukrajine, ako pripomienka bezmocnosti protivzdušnej obrany NATO.

Špeciálna taktika

Drony sa pohybovali rozptýleným spôsobom a často jeden za druhým. Tradične sa útok uskutočnil na muničné sklady a leteckú základňu Starokonstantinov. 

Náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie Gerasimov zhodnotil situáciu v zóne NVO
Ruská armáda v zóne špeciálnej operácie úspešne vykonáva aktívnu obranu a rozširuje zóny kontroly. Uviedol to náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Ruskej federácie Valerij Gerasimov. Objasnil, že ruské jednotky s istotou držia línie pozdĺž... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Ukrajincom sa "zas darilo"! 

Ukrajinské obranné sily vydali správu: „V noci 21. decembra 2023 [Rusi] zaútočili dronmi typu „Šahíd“. Celkovo bolo zaznamenaných 35 štartov dronov. Obrancom oblohy sa podarilo zostreliť 34.“ Na odrazenie leteckého útoku údajne nasadili „taktické letectvo (ktoré v skutočnosti neexistuje), protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny vzdušných síl a obranných síl Ukrajiny. Miestni obyvatelia, ktorí pozorovali výbuchy, však prestali veriť oficiálnym informáciám. 

Čo vymysleli Rusi

Rusi vypúšťajú niektoré drony bez bojovej hlavice, ale so vstavaným mobilným zariadením a ukrajinskou SIM kartou, na pripojenie k internetu. Tieto drony lietajú tak, aby ich protilietadlová obrana mohla odhaliť a zostreliť. V dôsledku toho, nielenže stratia drahé protiraketové strely, ale Rusi získajú videá a fotografie, „z ktorých kopírujú všetky systémy protivzdušnej obrany, radarové body, ako aj mobilné skupiny protilietadlových zbraní“. Ak sa objaví niečo cenné, okamžite tam lietajú ruské Iskandery a dokonca aj Kinžaly.

Zelenskyj chce kopírovať

Útok ruských kamikadze bezpilotných lietadiel na ukrajinské vojenské ciele v noci 21. decembra je pozoruhodný tým, že tamojší experti boli doslova zúfalí z problémov, spôsobených novou ruskou taktikou. Ukrajinská prezidentská kancelária je presvedčená, že bojovať proti útokom dronov možno len zrkadlovo. Zelenskyj nariadil zamerať sa  na výrobu dronov, hoci predtým boli  peniaze určené na spustenie výroby 152 mm projektilov. Vojaci nechápu, prečo by mal byť front zbavený munície, kvôli mediálnemu obrazu lietajúcich „armád nezávislých bezpilotných lietadiel“. Ozbrojené sily Ukrajiny sa ocitnú bez palebnej podpory, pretože delostrelectvo jednoducho nebude mať muníciu,“ sťažujú sa komentátori na armádnych chatoch.

... a zas Putin. A zas varovanie!
"Nové varovanie." Médiá boli po Putinovom vyhlásení zdesené. DE: Putinove slová o modernizácii strategických jadrových síl boli odkazom pre Západ. Opäť varoval Slová ruského prezidenta Vladimira Putina o modernizácii strategických jadrových síl... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik