Reakcie opozície na vyhlásenie premiéra R. Fica
21 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu. Vo štvrtkovom vyhlásení to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), reagujúc na dianie v Národnej rade SR, ktorá aktuálne rokuje o návrhu štátneho rozpočtu. Prichádzajú prvé reakcie opozície

Predseda vlády priznal, že si myslel, že vrcholom bol apel slovenských europoslancov na EK, aby Slovensku odobrala európske fondy. To, čo vidíme v týchto hodinách podľa Fica svedčí o tom, že opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu.„Opozícia veľmi otvorene komunikuje v Národnej rade, že by privítala rozpočtové provizórium. To vraj podľa nich odloží rokovanie o zrušení ÚŠP. A to napriek tomu, že predseda parlamentu veľmi jasne skonštatoval, že pre nás je top prioritou schválenie rozpočtu na rok 2024 a že o Úrade špeciálnej prokuratúry sa kľudne môže rokovať aj začiatkom januára, keď bude pokračovať schôdza NR SR,“skonštatoval Robert Fico. Opozícii vyčíta divadlo, ktoré predvádza aj napriek tomu, že toto vedia. Za účelom neschválenia rozpočtu hodiny čítajú siahodlhé texty, ktoré nie sú žiadnymi návrhmi, či riešeniami.

Reakcia Šimečku

Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia Progresívne Slovensko (PS) budú o štátnom rozpočte diskutovať odborne, vecne a kriticky. "Pokiaľ ide o aktuálne prejednávaný rozpočet, poslanci a poslankyne PS k nemu budú diskutovať odborne, vecne a tvrdo kriticky. A rovnako sme pripravení bojovať aj proti mafiánskemu balíčku," uviedol Šimečka. Reagoval aj na vyjadrenie premiéra o tom, že k novele Trestného zákona a návrhu na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry sa bude rokovať až 8. alebo 9. januára. Šimečka to vníma ako uznanie prehry, keďže pôvodne chcela vláda návrh prerokovať ešte pred Vianocami.

Vyjadril sa aj Majerský

Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH prednášajú logické a vecné pripomienky v diskusii o štátnom rozpočte, premiérove slová patrili skôr inej opozičnej strane. "Naši poslanci prednášajú v rámci časového limitu rozumné, logické a vecné pripomienky. Vo faktických poznámkach nechceme odchádzať od témy," skonštatoval Majerský. Myslí si preto, že premiérove slová patrili inej strane, ktorá obštruuje. Na otázku, či budú presviedčať lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča, aby s naťahovaním diskusie prestal, odpovedal, že takáto možnosť neexistuje.

Matovič ako čerešnička

Prioritou pre jeho hnutie je oddialiť rokovanie Národnej rady (NR) SR o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), preto jeho poslanci vystupujú v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu s niekoľkohodinovými vystúpeniami. Skonštatovali to jeho predstavitelia na tlačovej konferencii. Líder hnutia Igor Matovič nechce, aby sa o zrušení ÚŠP rokovalo od 8. januára. Chce urobiť všetko pre to, aby sa to oddialilo o niekoľko mesiacov.

Matovič odmieta strašenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tým, že ak sa neschváli rozpočet do konca roka, budú sa mať ľudia zle. "Bez najmenších problémov vie pokryť výdavky aj na dotácie cien energií aj na jeho nový výmysel s dotáciou hypoték," skonštatoval s tým, že rozpočtové provizórium sa netýka bežného života ľudí a neublížilo by im.

Premiér vo štvrtok v reakcii na obštrukcie v NR SR vyhlásil, že opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu. Obvinil opozíciu, že prostredníctvom obštrukcií chce dosiahnuť neschválenie štátneho rozpočtu. Upozornil, že by to malo vážne dôsledky na život bežných ľudí. Verí, že sa v parlamente podarí napokon rozpočet schváliť ešte tento rok a vyzval opozíciu, aby tomu prestala brániť.

Vyjadrila sa aj SaS

Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS chcú v diskusii k návrhu štátneho rozpočtu vystupovať len odborne a bez umelého predlžovania rozpravy. Uviedol to pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Za nás vystúpil zatiaľ len Marián Viskupič a bolo to odborné a slušné, tak plánovali vystúpiť aj iní poslanci za SaS," uviedol hovorca.

Fico jasne

Premiér vo štvrtok v reakcii na obštrukcie v NR SR vyhlásil, že opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu. Obvinil opozíciu, že prostredníctvom obštrukcií chce dosiahnuť neschválenie štátneho rozpočtu. Upozornil, že by to malo vážne dôsledky na život bežných ľudí. Verí, že sa v parlamente podarí napokon rozpočet schváliť ešte tento rok a vyzval opozíciu, aby tomu prestala brániť.

Robert Fico: Opozícia sa definitívne vybrala cestou deštrukcie štátu (VIDEO)
Vo štvrtok (21.12.) na pôde Úradu vlády Robert Fico (Smer-SSD) vydal tlačové vyhlásenie k situácii v NR SR. Parlament navštívil v noci počas rokovania o návrhu rozpočtu na rok 2024, ako predkladateľ tohto dokumentu. „To, čo sa deje v týchto dňoch v... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik