PREMIÉR Fico sa nečakane objavil v NR SR. Reaguje na obštrukcie opozície
21 | 12 | 2023 I Gabriela Fedičová

Premiér Robert Fico (SMER - SSD) sa nečakane objavil v noci v NR SR, kde opozícia vykonáva obštrukcie, aby vláda, ktorá vzišla z demokratických parlamentných volieb nemohla schváliť štátny rozpočet.

"OPOZÍCIA SA ROZHODLA VŠETKÝM DOKÁZAŤ, ŽE NA TO, ABY NIČILI SLOVENSKO, ANI NEMUSIA BYŤ PRI MOCI," píše Robert Fico na sociálnej sieti.

"Dnes v noci som sa prišiel na vlastné oči presvedčiť, že to, čo v parlamente predvádza opozícia pri rokovaní o rozpočte, je čistá obštrukcia s jediným cieľom - uškodiť Slovensku a dostať ho do rozpočtového provizória," dodáva premiér Slovenskej republiky.

Facebook: Robert Fico

Foto: Zdroj: Facebook: Robert Fico

Matovičov blbý nápad, ako zachovať ÚŠP! Každý opozičný poslanec má rečniť až 24 hodín

Je ako nevyčerpateľná studnica múdrostí. Igor Matovič na utorkovej tlačovej konferencii prišiel s neuveriteľným nápadom. Úrad špeciálnej prokuratúry by bolo možné zachovať o skoro pol roka dlhšie, keby opoziční poslanci natiahli diskusiu k štátnemu rozpočtu.

Ako pripomenul, podľa rokovacieho poriadku totiž nie je možné obmedzovať dĺžku vystúpení poslancov pri diskusii o rozpočte. V tejto súvislosti by podľa Matoviča bolo možné urobiť „absolútnu obštrukciu“ natiahnutím rozpravy na niekoľko mesiacov.

Choré nápady

Podľa Matoviča s návrhom na natiahnutie rozpravy oslovili všetky opozičné strany „Je nás 71,“ povedal Matovič na margo opozičných poslancov. Každý sa pritom podľa neho môže do rozpravy prihlásiť písomne aj ústne. „To je 142 vystúpení,“ skonštatoval Matovič s tým, že poslanci jeho hnutia sú podľa neho ochotní absolvovať aj vystúpenia v dĺžke 24 hodín.

„Ak každému z nás sa podarí ten jeden deň v priemere, tak máme 142 dní,“ zdôraznil Matovič. Doplnil, že pôjde o nadľudský výkon, podarí sa však oddialiť demontáž právneho štátu. „Boli by sme veľmi radi, keby sa ostatné opozičné strany k nám pridali,“ povedal Matovič.

Matovič pripustil, že takýto postup by oddialil prijatie štátneho rozpočtu o niekoľko mesiacov. „Ale Slovensko dokáže fungovať aj s rozpočtovým provizóriom,“ uviedol. Zároveň si podľa vlastných slov uvedomuje, že prijaté by nemohli byť ani žiadne iné zákony. „Slovensko sa zaobíde bez toho aby pár mesiacov prijímalo nejaké nové zákony,“ dodal.

Matovičov blbý nápad, ako zachovať ÚŠP! Každý opozičný poslanec má rečniť až 24 hodín
Je ako nevyčerpateľná studnica múdrostí. Igor Matovič na utorkovej tlačovej konferencii prišiel s neuveriteľným nápadom. Úrad špeciálnej prokuratúry by bolo možné zachovať o skoro pol roka dlhšie, keby opoziční poslanci natiahli diskusiu k štátnemu... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Pellegrini chce, aby sa rozpočet prerokoval ešte do Vianoc, hlasovať by sa podľa neho mohlo v piatok, prípadne aj v sobotu

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o návrhu štátneho rozpočtu rokovať až do jeho úplného prerokovania bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať. Plénum odsúhlasilo procedurálny návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Opozícia tento postup namieta.

Pellegrini chce, aby sa rozpočet prerokoval ešte do Vianoc, hlasovať by sa podľa neho mohlo v piatok, prípadne aj v sobotu. Schôdza by potom pokračovala v januári. O zákone, ktorým chce koalícia zrušiť špeciálnu prokuratúru, by sa tak rokovalo až po Novom roku.

Šéf parlamentu poukázal na priebeh rokovania a na to, že naďalej ostáva písomne prihlásených do diskusie k rozpočtu ešte 44 rečníkov. Po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne.

Poznamenal tiež, že do konca týždňa by chcel prerokovať rozpočet, k nemu príslušné ďalšie kapitoly a tiež tri novely, o ktorých parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, a ktoré sú už v druhom čítaní. Ak by sa to podarilo, schôdzu by prerušili až do 8. januára.

Poslanci budú o rozpočte rokovať až do jeho úplného prerokovania
Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o návrhu štátneho rozpočtu rokovať až do jeho úplného prerokovania bez ohľadu na to, ako dlho to bude trvať. Plénum odsúhlasilo procedurálny návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Opozícia tento... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik