Prečo skončil Ľubomír Daňko? Argument o pomste neobstojí!
22 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Keď policajné prezídium 18. decembra informovalo, že riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko k 31. 12. 2023 končí vo svojej funkcii, z opozičných radov sa ozvali hlasy o ďalších čistkách a o politickej pomste. Daňka chválil ako bývalý minister vnútra Roman Mikulec (Matovičovo hnutie), tak aj policajný prezident Štefan Hamran, ktorému po boku sedel snáď na každej z početných tlačových besied. Pravda je však ďaleko zaujímavejšia.

Ľubomír Daňko aktuálne až do ukončenia pracovného pomeru čerpá dovolenku po tom, ako bol z postu riaditeľa NAKA odvolaný policajným prezidentom Ľubomírom Solákom. Ten Daňka poslal na detektor lži, na čo má, ako jeho nadriadený, právo. Napriek tomu, že Daňko detektorom neprešiel, exminister vnútra hovorí o tom, že novému vedeniu schopný policajt, akým Daňko je, nepasuje do partie. 

Čerpá dovolenku

„Diskusia o možnom zotrvaní pána Daňka v Policajnom zbore bola dôverná, rozhodnutie odísť do výsluhového dôchodku bolo prezidentom Policajného zboru akceptované," skonštatoval odbor komunikácie a prevencie Prezídia PZ. Od 20. decembra tak Daňko podľa Plusky čerpá dovolenku.

Šéf NAKA Ľ. Daňko končí k 31. decembru vo funkcii
Šéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko končí k 31. decembru vo funkcii. Pre TASR to potvrdili z Prezídia Policajného zboru (PZ). "Diskusia o možnom zotrvaní pána Daňka v Policajnom zbore bola dôverná, rozhodnutie odísť do... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďalší v rade

Po tom, čo Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) nastúpil do funkcie ministra vnútra, urobil niekoľko nevyhnutných zmien vo vedení polície. Po Štefanovi Hamranovi zrušil dve miesta policajných viceprezidentov a čurilovcov dočasne postavil mimo službu. Rovnako, ako aj ďalších policajtov, medzi ktorými bol aj Ľubomír Daňko.

Ľubomír Solák, foto: TASR

„Pán policajný prezident mi oznámil, že so mnou nepočíta na žiadnej pozícii,“ povedal Daňko po tom, ako ho jeho nadriadený, policajný prezident Ľubomír Solák stiahol z dovolenky. Daňko mal na výber prejsť na kraj alebo okres.

Na detektore lži

Policajný prezident má právo poslať svojho podriadeného na detektor lži a Solák tak v Daňkovom prípade aj urobil, hoci dôvody mu nepovedal. Podľa komentátor Daga Daniša Daňko cez detektor neprešiel a podobnými informáciami disponuje aj Pluska.

Daňko podľa týchto informácií „pohorel“ na otázkach na úniky zo spisov. V zásade je jedno, či informácia unikla do médií, alebo ju získal konkrétny politik, na tento problém upozorňovali už dlhodobo mnohí odborníci z oblasti práva. Pritom práve Štefan Hamran sa prezentoval, že zastavil nie len úniky zo spisov, ale aj informácie o pripravovaných policajných akciách.

Ministerstvo nekomentuje, Mikulec o to hlasnejšie

„Výsledok konkrétneho preverovania nie je možné zverejniť,“odpovedal rezort vnútra na otázku Plusky. Roman Mikulec (býv. OĽaNO) však na sociálnej sieti zverejnil názor, že „skúsený a dlhoročný policajt“ sa podľa Mikulca skrátka nehodí do partie nového nesvojprávneho vedenia PZ.

„Prezident PZ Solák mu neumožnil ani, aby pokračoval, ako radový vyšetrovateľ na NAKA. Ponúkol mu miesto niekde na okrese. Je to hanba a len ďalšie potvrdenie, že nový prezident PZ je len figúrka. Bohužiaľ na škodu všetkým čestným a slušným ľuďom na Slovensku. Pánovi Daňkovi patrí vďaka za jeho dlhoročnú prácu a výsledky, ktoré dosiahol aj so svojimi kolegami,“uzatvára Mikulec, pričom neuvádza, či vie, alebo nechce vedieť, že zaslúžilý policajt Daňko neprešiel detektorom lži.

Hamran sa už ROZHODOL: Bude kandidovať v prezidentských voľbách?
Bývalý policajný prezident Štefan Hamran sa už definitívne rozhodol! Srdce si vylial u Zuzanky Kovačič Hanzelovej Nedávno slovenskými médiami preletela správa, že kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024 zvažuje aj bývalý policajný... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Dobehli ich vlastné zmeny

Vedenie ministerstva vnútra do roku 2021 nemohlo bezdôvodne meniť vedenie policajného zboru. Počas vlády OĽaNO sa však zákon zmenil tak, že policajného prezidenta, tak aj vedenie PZ podlieha priamo ministrovi vnútra. Solák mohol Daňka odvolať bez udania dôvodu a hneď po nástupe, čo nespravil, pripomína Pluska.

Hamran, akcia Ezechiel, foto: TASR | Daňko bol súčasťou počtených Hamranových mediálnych sebaprezentácií

Daňko bol jedným z tých, ktorí získali status chráneného svedka po policajnej akcii Rozuzlenie. Tá sa uskutočnila zhruba mesiac pred voľbami a boli v nej demonštratívne zadržaní riaditeľ NBÚ, či riaditeľ a ex riaditeľ SIS.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik