Počas Vianoc znášajú pobyt vo zvolenskej nemocnici najťažšie deti
21 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Počas vianočných sviatkov znášajú pobyt vo zvolenskej nemocnici najťažšie deti. Personál sa im preto snaží intenzívnejšie venovať a spríjemniť im tieto dni napríklad sledovaním rozprávok. Pre TASR to uviedla Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

Dodala, že v čase štedrej večere za nimi môžu prísť rodičia, ak nie sú prijatí spolu s nimi. Môžu pri nich pobudnúť a priniesť im aj darček. "Na všetkých oddeleniach sa snažia do domácej starostlivosti prepustiť všetkých pacientov, ktorým to ich zdravotný stav dovoľuje," objasnila.

Tí, ktorí zostávajú hospitalizovaní, prežívajú Vianoce rôzne. U seniorov podľa nej prevládajú negatívne emócie a smútok. Vtedy vyhľadajú personál alebo kolektív pacientov na oddelení, ktorí im symbolicky nahrádzajú rodinu. "K dispozícii máme aj psychológa a v prípade, že je jeho pomoc potrebná, pacientom ponúkneme túto službu," spresnila. "Budúce mamičky sa sústredia na pôrod, preto sviatky vnímajú skôr ako doplnkovú emóciu. Vždy však uvítajú návštevu rodiny," poznamenala hovorkyňa.

Podľa nej vytvoriť vianočnú atmosféru na jednotlivých oddeleniach je dôležité nielen pre pacientov, ale aj pre zamestnancov, ktorí zostávajú v službe. Vyzdobené kancelárie i celé oddelenia pomáhajú spríjemniť toto obdobie všetkým od lekárov cez sestry a sanitárov až po upratovačky či údržbárov. "Ak je služba na oddeleniach pokojná, dopĺňajú ju dobrá nálada, sviatočná hudba, tradičné jedlá, koláče či zapálené sviečky," zdôraznila.

Pacienti na Štedrý deň dostávajú tradičné vianočné jedlá, ak nemajú inú diétu. Tohtoročné menu pozostáva z kapustnice, zemiakového šalátu s rybou a nechýbajú ani opekance, ktoré budú v tomto roku v ľahšej verzii s tvarohom.

Počas adventu a vianočného obdobia pripravujú v nemocnici pre ľudí rôzne podujatia. Oddelenia navštívil Mikuláš. "Privítali sme aj koledníkov zo základnej školy v Detve s vianočným pásmom, darčeky prišli rozdať aj zvolenskí hokejisti," ukončila.

VODIČI POZOR na nepriaznivé počasie
Na väčšine Slovenska sa môže vo štvrtok tvoriť poľadovica. Vo viacerých lokalitách treba tiež počítať so snehovými závejmi, vetrom a snežením. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy výstrahy prvého stupňa. Tvorba... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!