Denníčky naďalej propagujú niečo, o čo záujem nie je! Dôvodov je niekoľko
21 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Respiračné ochorenia sú rovnako, ako každoročne v tomto období, na vzostupe. V minulosti sa v druhej decembrovej dekáde Slovenskom bežne prevalila prvá vlna chrípky, ktorú zastavili Vianoce. Druhá, na prelome januára a februára, mnohokrát zatvárala školy. Hovorilo sa tomu chrípkové prázdniny. V súčasnosti červené denníčky lákajú na očkovanie detí. Aj napriek ich propagácii, záujem o očkovanie proti covidu klesá.

Rodičia často celkom malých detí sú nespokojní, že musia svoje ratolesti nechať zaočkovať proti covidu len v Banskej Bystrici. Veľký záujem o očkovanie však ani tam nezaznamenávajú. Navyše ani ministerstvo zdravotníctva neočakáva v súvislosti s covidom také opatrenia, aké tu boli počas uplynulých troch rokov. Covid je už kategorizovaný, ako bežné respiračné ochorenie, čo potvrdzuje aj imunológ. Ten si myslí, že do tejto kategórie sa malo zaradiť už dávno. Nehovoriac o tom, že vakcinácia podmienečne schválenými látkami začina prinášať vôbec nie želané ovocie v podobe náhlych úmrtí u relatívne mladých ľudí.

Deti jedine v Banskej Bystrici

Napriek tomu, že na verejnosti sa už otvorene ozývajú hlasy, ktoré hovoria o škodlivosti očkovania proti covidu, stále sa nájde dostatok rodičov, ktorí sa dožadujú očkovania aj pre svoje deti.

„Máme záujem o očkovanie jeden a polročného dieťaťa proti covidu. Je absurdné, že v roku 2023 náš štát dokáže zabezpečiť toto očkovanie len v Banskej Bystrici,“hovorí pre SME jeden z rodičov z hlavného mesta. Zo štátu, ktorý nedokáže zabezpečiť očkovanie detí v hlavnom meste je rozčarovaný. Nepáči sa mu myšlienka ísť len kvôli očkovaniu dieťaťa stovky kilometrov po zimných cestách a brať si dovolenku.

Djokovič nie je ANTI-WAX! Stojí si za slobodou voľby. Jeho nepriatelia si však argumenty nájdu...
Novak Djokovič, tenisová jednotka v pomerne vysokom veku 36 rokov má na konte 24 grandslamových titulov a nevyzerá to tak, že by sa jeho hviezdna kariéra len tak skončila. Napriek všetkým úspechom bol "Nole" v posledných rokoch obvinený z toho, že... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Aj tu klesá záujem

Hovorkyňa banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje hovorí, že nespokojnosť s umiestnením očkovacieho centra pre deti do 12 rokov v ich nemocnici prejavilo množstvo rodičov. Podľa ministerstva zdravotníctva na Banskú Bystricu padla voľba kvôli jej centrickej polohe a personálnom vybavení tamojšej kliniky. 

Registrácia bola podľa SME spustená 5. decembra, no túto možnosť pre svoje deti využilo len šesť rodičov.

Očkovanie detí proti COVID-19 Slováci rázne odmietajú. Ilustračné foto / TASR

Ministerstvo už hovorí o kolektívnej imunite

SME tiež informuje, že ministerstvo zdravotníctva neočakáva nápor covidových pacientov na náš zdravotnícky systém, pretože v populácii je už vyvinutá dostatočná kolektívna imunita. Z toho dôvodu neuvažuje o zavedení celoplošných opatrení.

„SR rovnako ako iné krajiny začala postupy okolo COVID-19 zjednocovať s prístupom k iným akútnym respiračným ochoreniam, a teda začleňovať COVID-19 do štandardizovaných procesov sledovania vývoja akútnych respiračných ochorení,"uzatvára rezort zdravotníctva.

Prečo klesá očkovanosť

Epidemiológ a vakcinológ Jiří Beran tvrdí, že ku covidu sme mali už dávno pristupovať, ako k bežnému respiračnému ochoreniu. To, že covid je štandardné ochorenie je hlavným dôvodom, že ľudia nemajú záujem zaočkovať sa.

„Skutočnosť, že ľudia sa nechcú dať zaočkovať, nevyplýva zo skutočnosti, že existuje klika ľudí, ktorí by povedali: 'Očkovanie je úplne zlé!', a väčšina populácie tomu uverila. Ale je to skôr o tom, že na úrovni populácie má väčšina ľudí s touto vakcínou nejaké negatívne skúsenosti. Pre niektorých mohlo toto očkovanie dopadnúť dobre, ale pre iných napríklad s tým, že mali covid a stále sa očkovali, takže reakcia mohla byť vyššia," vysvetľuje Beran. V populácii podľa neho všeobecná akceptácia tejto vakcíny klesá kvôli vysokému šíreniu negatívnych účinkov tejto vakcíny. Navyše pripomenul, že ak by sme chceli byť chránení nepretržite, museli by sme sa nechať zaočkovať každé dva mesiace, čo je aj podľa neho nemysliteľné.

Profesor Beran vážne prehovoril! Dôsledky očkovania proti Covidu! Ľudia už vedia...
Počet pacientov infikovaných covidom rastie, ale záujem o očkovanie výrazne klesá. Konečne k infekcii začíname pristupovať ako k bežnej infekcii dýchacích ciest. To sa malo stať už dávno, povedal epidemiológ a vakcinológ Jiří Beran pre Radio... Čítať ďalej
10 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Oni tu vlastne ani neboli...?

„Myslím si, že to je vlastne tendencia, ktorá sa tu teraz propaguje. Skupina expertov, ktorá obhajovala najprísnejšie lockdowny, sa teraz správa, akoby nikdy neexistovali. Reflexia a sebareflexia niektorým ľuďom chýbajú, a to je len škoda," hovorí profesor Beran, podľa ktorého by aj ľudia ocenili, keby propagátori vakcinácie uznali, že sa mýlili. Nezabudol ani na médiá, ktoré zohrali kľúčovú úlohu počas tvrdých lockdownov, najmä pri strašení ľudí.

"Vplyv médií počas covidového obdobia bol veľmi negatívny, pretože v ľuďoch vyvolával strach, čo má za následok oslabenie imunitného systému," dodal Beran.

Náhle úmrtia mladých ľudí

Hoci mali život pred sebou, mnohí skvelú fyzickú kondíciu, predsa zomreli na príčiny, ktoré sa v minulosti vyskytovali prevažne u seniorov. Niekoľko takýchto správ sa objavilo aj v našich médiách, ale denne zaznamenávame ďalšie a ďalšie takéto prípady po celom svete. Ide buď o náhle úmrtie, keď úplne zdravý mladý jedinec zomrie náhle, mnohokrát pri výkone svojej profesie či športu.

Ďalšími prípadmi sú náhle ochorenia doteraz zdravých mladých ľudí, ktorí veľmi rýchlo umierajú. Podobné prípady sa vyskytovali vždy, ale v nepomerne menšom množstve. Z médií sa navyše dozvedáme najmä o úmrtiach verejne známych osobností v danej krajine, nie o podobných úmrtiach radových občanov.

O takýchto prípadoch v Čechách či na Slovensku písal aj mainstream (samozrejme, bez úvah o možnej príčine), ale na nespočetné množstvo ďalších narážame aj v zahraničí.

ČO SA TO DEJE? Ohromný nárast náhlych úmrtí zdravých mladých ľudí (VIDEO)
Možno ste si tiež všimli, že sa v poslednej dobe objavuje príliš veľa oznámení o úmrtí veľmi mladých ľudí, často okolo tridsiatky. Teda ľudí, ktorí by mali mať väčšinu života pred sebou. Niekoľko takýchto správ sa objavilo aj v našich médiách, ale... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!