Dnes prestrieme jeden tanier navyše. Viete, pre koho?
24 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Ryba škvrčí na panvici, deti si sem-tam počas pôstneho štedrého dňa „uchmatnú“ vanilkový rožtek či šuhajdu a dospelí sa tvária, že to nevidia. Vlastne skôr asi nemajú nervy riešiť ešte aj malých neposedných maškrtníkov. Veď na štedrovečernom stole musia byť peniaze pod obrusom, orechy na miske s ovocím, oblátky, med a cesnak pri ruke, lebo veď od Štedrej večere sa nesmie vstávať, no a tiež sa prestiera tanier navyše. Aj ten má ešte predkresťanskú symboliku.

Duchovia

Rovnako, ako mnoho ďalších zvykov, aj tento sa spája s duchmi domu. Naši predkresťanskí predkovia totiž verili, že duše zosnulých predkov ostávajú vo svojich príbytkoch, kde zväčša prežili väčšinu života. Aby sme si duchov nášho domu nepohnevali, na stôl počas Štedrej večere prestierame o jeden tanier navyše, na ktorý sa uloží po kúsku jablka a oblátky.

Blíži sa Kračúň. Čo znamenal pre našich predkov?
Zimný slnovrat, u starých Slovanov spred kresťanských čias tiež Kračúň, nastane 21. decembra. Naši prapredkovia mu pripisovali osobitú moc, bol to pre nich obzvlášť magický deň. Naši pohanskí prapredkovia verili, že v tento deň zomiera starý a rodí... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Slovanská pohostinnosť

Jeden tanier navyše je na stole pre prípadného pocestného.

„Pohostinnosť a schopnosť podeliť sa aj s málom, to bolo krédo našich predkov. Vianoce ako sviatky lásky a pokoja prinášali aj chudobným ľuďom bez domova chvíle radosti. Pozývali ich  k štedrej večeri, ktorá pozostávala s lokálnych jedál a  zo surovín, ktoré boli v domácnosti dostupné,“vysvetlila historička a etnologička Katarína Nádaská.

Ako z gýčového filmu

„Keď som bola dieťa, pochopila som túto tradíciu naplno,“ hovorí pre Hlavný denník jedna moja známa. Babku, ktorá bývala u nich, si na Vianoce pozval vždy iný z troch otcových súrodencov. Vždy im kládla na srdce, že na ten tanier nesmú zabudnúť, lebo veď starý otec si zaslúži byť s nimi a tiež keby sa zjavil pocestný, nech sadne k hotovému.

„Tú hlášku o pocestnom som vnímala vždy skôr ako že kto by už len u nás na Vianoce zazvonil s tým, že tu ma máte, idem sa s vami navečerať. Bolo to v čase, keď mobil mali možno traja podnikatelia v Levoči. Ocinovi zavolal rodinný priateľ, či by mohol pre neho prísť na letisko do Košíc, lebo let, ktorým mal odletieť za dcérou do Prahy zrušili kvôli počasiu. Ocko teda sadol do auta a o tri hodiny si k nám prisadol ozajstný pocestný, pre akého sme roky pripravovali prázdny tanier,“ uzatvára známa, ktorá túto tradíciu učí aj svoje vnúčatá.

Odborníci varujú: Pozor na živé darčeky pod stromčekom!
Živý darček pod stromček? Iste, je to lákavé. Mnoho ľudí si však neuvedomuje, že zvieratko nie je vecou, ale živým tvorom, o ktorý sa treba starať dennodenne. Ide o dlhodobý záväzok Niektorí rodičia sa snažia svojim ratolestiam ulahodiť za každú... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Mária Sliacka

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik