Bublina spľasla: Teroristka nakoniec teroristkou nie je
21 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

V polovici novembra sa na ŠTS v Banskej Bystrici začalo pojednávanie s „prvou slovenskou teroristkou“ Renátou D. Tá bola obžalovaná z obzvlášť závažného zločinu založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, vojnového bezprávia a prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže. Ona sama tvrdí, že je nevinná a jej obhajoba považuje obžalobu za nedôvodnú. Jej prípad roky zapĺňal stránky médií, teraz ho ŠTS uzavrel. Rozsudok zaujal aj právnika Dalimíra Solčanského, ktorý ho rozobral na Facebooku.

Začiatkom roka 2015 sa na území Sýrie pripojila k manželovi – lekárovi, ktorý pôsobil ako bojovník Islamského štátu. Hoci v Sýrii prebiehala občianska vojna, nebezpečenstvu vystavila aj ich dve deti.  Pluska informuje, že počas pôsobenia na rôznych miestach v Sýrii mala spolu s manželom aj deti vychovávať v duchu ideológie radikálneho islamu. Vo februári tohto roku Renátu slovenský vládny špeciál priviezol na Slovensko, aby sa tu postavila pred súd ako prvá slovenská teroristka.

"Obžalovanej sa nekladie za vinu, že by bola členom Islamského štátu alebo vyvíjala nejaké bojové operácie, prípadne inú aktivitu v prospech teroristickej skupiny. Odišla z Egypta za manželom aj s deťmi, kde podliehali výchove v rámci Islamského štátu, a to v rozpätí rokov 2015 až do jeho pádu v roku 2017. Následne ju internovali v táboroch pre príslušníkov cudzích teroristických bojovníkov, ktoré boli v správe sýrskej kurdskej samosprávy," vysvetlil na pojednávaní prokurátor ÚŠP Peter Kysel.

Aj nová poľská vláda "upratuje". Boj o médiá, alebo nastolenie poriadku?
Vo Varšave vypukol škandál po odvolaní vedenia štátnych médií. Po nástupe novej poľskej vlády vznikol škandál, kvôli pokusu o zmenu vedenia štátnych médií. "Upratovanie" Poľský minister kultúry Bartholomew Sienkiewicz suspendoval predsedov... Čítať ďalej
21 | 12 | 2023 | Milan Laca

„Problém tzv. 𝘃𝗱𝗼𝘃 𝗜𝗦𝗜𝗦 (islamského štátu) nie je nový a riešia ho viaceré krajiny. Je ich niekoľko tisíc a tieto „džihádistky“ sú postupne repatriované do svojich domovských krajín, kde ich stíhajú za účasť alebo podporu teroristickej skupiny, čo im ale treba dokázať,“vracia sa k prípadu právnik Dalimír Solčanský a pripomína, že takéto ženy v Británii dostávajú v priemere sedemročný trest. Už keď Renátu D. vo februári vládny špeciál doviezol z Kurdistanu a ako obvinená putovala do väzby, Solčanský hovoril o zjavnej nadužívaní tejto právnej kvalifikácie.

„Na Slovensku bol prvým človekom stíhaným za 𝘁𝗲𝗿𝗼𝗿𝗶𝘇𝗺𝘂𝘀 Košičan, ktorý v r. 2011 odpálil bombu pri prevádzke fast foodu. Hlásil sa k ochrancom zvierat a okrem iných skutkov sa vyhrážal aj veterinárom. Pôvodne bol síce odsúdený za terorizmus na 25 rokov, ale neskôr Najvyšší súd túto kvalifikáciu zrušil a dostal výrazne nižší trest,“ pripomína právnik niekoľko rokov starý prípad.

„Moje slová sa naplnili, lebo nakoniec bola dnes odsúdená ŠTS  na 2-ročný  trest (s podmienenčným odkladom na tri roky)  za úplne iný prečin - ohrozovania mravnej výchovy mládeže, čo by sa malo týkať jej detí a ešte aj o tom možno mať pochybnosti. Na ťahu tak bude Najvyšší súd,“uzatvára Solčanský.

Rok 2023 plný smútku! Opustili nás Juraj Jakubisko, Daniel Heriban, aj ďalšie významné osobnosti
Výberová chronológia úmrtí slovenských osobností v roku 2023. JANUÁR 8. januára - Vo veku 91 rokov zomrel bývalý lyžiar Ladislav Harvan, ktorý pôsobil ako ústredný rozhodca a technický delegát Medzinárodnej lyžiarskej federácie. Bol... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!