Blíži sa Kračúň. Čo znamenal pre našich predkov?
21 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Zimný slnovrat, u starých Slovanov spred kresťanských čias tiež Kračúň, nastane 21. decembra. Naši prapredkovia mu pripisovali osobitú moc, bol to pre nich obzvlášť magický deň. Naši pohanskí prapredkovia verili, že v tento deň zomiera starý a rodí sa nový rok. V túto noc nad svetom strácali moc sily temna a zla.

Najkratší deň v roku

Pohanská legenda hovorí, že v tento deň bohyňa Zem porodila svojho syna, Slnečného boha, ktorý utešene rastie a zosilnieva. Kresťania svet si v období zimného slnovratu pripomína narodenie Ježiša Krista.

Počas najkratšieho dňa v roku sa oslavoval očakávaný návrat Slnka.

„Ľudia chodili od domu k domu a nosili otáčajúci sa prakríž alebo figúrku nového znovuzrodeného boha Svarožica.  Zapaľovali sa na jeho počesť ohne, ktoré súviseli s kultom ohňa, symbolom svetla a tepla, čím sa čarovne privolával po zimnom slnovrate. Symbolom bol taktiež zlatý kanec, ktorý bol zasvätený Slnku,“uvádza facebooková stránka Ženy v sukni.

Rok 2023 plný smútku! Opustili nás Juraj Jakubisko, Daniel Heriban, aj ďalšie významné osobnosti
Výberová chronológia úmrtí slovenských osobností v roku 2023. JANUÁR 8. januára - Vo veku 91 rokov zomrel bývalý lyžiar Ladislav Harvan, ktorý pôsobil ako ústredný rozhodca a technický delegát Medzinárodnej lyžiarskej federácie. Bol... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Oslavovali život

U našich predkov bolo v tento deň zvykom, že ten, kto prvý vstal, nabral vodu zo studničky a pokropil ňou ostatných. Lebo voda, to je život. No a život v prírode symbolizuje zrno. Preto sa niekde ľudia obsypávali zrnom, obilím. Všetky rituály, s ktorými sa tento sviatok spájal, mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, poľu úrodu a od domu/rodiny odvrátiť choroby a nešťastie. Kračúň bol však len prvým dňom, obdobie trvalo niekoľko dní. Počas nich sa napríklad aj zbieralo imelo, to malo zabezpečiť plodnosť žien.

Koleda

To, čo sa na mnohých miestach aj dnes traduje ako kresťanská koleda má pôvod vo veľmi starom pohanskom zvyku. Do kresťanských zvykov sa dostala až neskôr, spočiatku bola zakazovaná, ako pohanský zvyk. Starí Slovania, ako aj Rimania s figurínou dieťaťa obchádzali príbytky susedov a pomocou zariekavadiel a piesní do nich prinášali symboliku nového roka.

Ilustračná foto/ Shutterstock | Koledníci

Podľa stredovekch prameňov, kresťanom bola Koleda zakazovaná - spájala sa s veštbami toho, ako bude vyzerať nasledujúci rok a to sa s kresťanstvom vylučovalo. Až neskôr si túto symboliku pretvorili do Troch kráľov, ktorí v kolede prinášajú správu o novonarodenom Spasiteľovi - Svetle sveta.

Dnes umiera starý rok, verili naši predkovia
V noci z 21. na 22. decembra podľa našich pohanských prapredkov zomiera starý a rodí sa nový rok. Je to deň, označovaný, aj ako zimný slnovrat, kračún. V túto noc nad svetom strácali moc sily temna a zla. Mnohé aj kresťanské rituály, ktoré v našom... Čítať ďalej
21 | 12 | 2022 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik