Vláda schválila akčné plány prevencie a kontroly infekčných ochorení v SR
20 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Vládny kabinet na svojom stredajšom rokovaní schválil programy a akčné plány prevencie a kontroly infekčných ochorení v Slovenskej republike na roky 2024 až 2026.

Materiál vychádza z aktuálnych potrieb v oblasti prevencie a kontroly prenosných ochorení a z potrieb ochrany zdravia verejnosti, ktoré majú význam pre zdravotný stav jednotlivca aj celej spoločnosti. Významnú úlohu v dohľade nad prenosnými ochoreniami zohráva podľa rezortu zdravotníctva najmä kvalitná infraštruktúra, pripravenosť a vzdelávanie v oblasti verejného zdravotníctva.

Je preto potrebné najmä posilniť materiálno-technické vybavenie orgánov verejného zdravotníctva, zlepšiť schopnosť úradov komunikovať informačnými systémami, zlepšiť schopnosť verejnosti reagovať na komplexné hrozby infekčných ochorení, realizovať vzdelávanie, pripraviť stratégie, uplatňovať účinné preventívne a represívne programy, ale aj posilniť medzirezortnú spoluprácu.

Dokument obsahuje programy a akčné plány súvisiace so špecifickými cieľmi Národného plánu kontroly infekčných ochorení v SR, ktorý vláda schválila v roku 2019. Zameraný je na národný program prevencie HIV/AIDS, národný imunizačný program, zvýšenie osvety a výchovy k zdraviu vo vzťahu k prenosným ochoreniam, funkčnú sieť národných databáz pre zber a analýzu dát, zníženie výskytu ochorení prenosných krvou a pohlavným stykom, epidemiologické pracoviská pre prevenciu a kontrolu prenosných ochorení a prevenciu nozokomiálnych nákaz.

V Bruseli sa len chytali za hlavu: PREČO SME TOTO DOVOLILI!? (VIDEO)
Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) hovorí, že nebyť rýchleho zásahu, ktorý podnikol s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (Hlas-SD), by Slovensku prepadli obrovské milióny z eurofondov. Nehovoriac o tom, že v Bruseli nič ani len netušili o tom, aké... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik