Ukrajinskí muži masovo utekajú pred vojnou!
21 | 12 | 2023 I Milan Laca

Denne prekročí hranicu asi šesťtisíc mužov, aby opustili Ukrajinu.

Po celej západnej hranici opúšťa Ukrajinu denne asi šesťtisíc mužov v odvodovom veku. Z nich je 150-200 mužov, zaradených v systéme „Šljah“, ako dobrovoľníci.

Sú vynaliezaví!

Ako oznámil vedúci odboru organizácie kontroly hraníc Západného regionálneho odboru Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny plukovník Ihor Matvijčuk, v poslednom čase vzrástol počet mužov, ktorí sa oženia s mnohodetnými matkami, využijú to a odídu. Je tiež veľa prípadov, keď odchádzajú ako spoločníci s ľuďmi so zdravotným postihnutím.

USA tvrdia, že tento mesiac im dôjdu prostriedky pre Ukrajinu
POLITICO informuje, že USA tento mesiac dôjdu finančné prostriedky pre Ukrajinu, ak Kongres neschváli núdzovú žiadosť prezidenta Joea Bidena o dodatočné výdavky, ktorá bola niekoľko týždňov pozastavená na Capitol Hill, uviedol v pondelok najvyšší... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Diera v zákone

"V právnej úprave nie je bližšie špecifikovaná možnosť monitorovania osoby, ktorá sprevádza osobu so zdravotným postihnutím. To znamená, že jednu osobu so zdravotným postihnutím môžu v rôznych časoch sprevádzať rôzne osoby, na základe úkonu o zistení skutočnosti, že ide o opateru". Potvrdenie vydávajú komukoľvek a možno ho ľahko sfalšovať. S jednou osobou so zdravotným postihnutím môže odísť aj viacero ľudí a nie je možné skontrolovať, či sa predchádzajúci vrátili. Tento systém potrebuje zlepšenie, vyhlásil Matvijčuk.

Beztrestnosť...

Ihor Matvijčuk tiež poznamenal, že legislatíva nestanovuje zodpovednosť za takéto konanie. Dodal, že veľké percento mužov, ktorí odchádzajú do zahraničia, má osvedčenia o nespôsobilosti na vojenskú službu.

A ešte jeden vynaliezavý...

Najvtipnejší prípad, ktorý sa stal pohraničníkom, bola podľa dokumentov zmena pohlavia. "Muž v odvodovom veku si na matrike zmenil doklady,  bol Anton, stala sa z neho Tonja. V skutočnosti si však nezmenil pohlavie," povedal pohraničník.

Poľskí dopravcovia opäť blokujú najdôležitejší hraničný priechod s Ukrajinou
Prepracovia tovaru z Poľska blokujú najväčší hraničný priechod s Ukrajinou. Nedovolia ukrajinským dopravcom prechádzať cez ich krajinu. Situácia vznikla po tom, čo súd dovolil návrat prepravcov na kontrolné stanoviská v obci Dorohursk na... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!