POVINNÉ ZOŠROTOVANIE! Odkiaľ vezmeme na nové auto? ŠOKUJÚCE, čo pripravujú pre vodičov
20 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ktorý sa dotýka každého auta, vyvolal ostré reakcie. Pokiaľ návrh odklepnú, ak vo vašom aute nebude možné opraviť motor alebo prevodovku, vozidlo budete musieť dať zošrotovať, informuje portál zoznam.sk

Auto iba s pôvodným motorom či prevodovkou

Podľa návrhu, na ktorý sa s odborníkmi pozrela TV Markíza, sa píše jasne. Ak sa vám pokazí niektorá z kľúčových častí auta a nebude ju možné dať opraviť, auto bude považované za odpad. Dnes by ste v takomto prípadne siahli po kúpe nového komponentu, ktorý je výrazne lacnejší, než je hodnota auta. Po novom to však už možno nepôjde. V návrhu sa totiž hovorí o kritériách, ktoré posúdia, či je auto ešte súce na opravu.

Niektoré body návrhu prekvapili aj odborníkov. Najmä ten, ktorý hovorí o tom, že auto s vymeneným motorom alebo prevodovkou má patriť do kategórie s ukončenou životnosťou. To znamená, že kúpiť by sme si museli iné auto a to staré odovzdať do šrotu. 

“Európska únia prichádza v poslednom období s množstvom nezmyslov, za ktoré považujem aj tento návrh. Nie je predsa možné, aby pre jeden z komponentov sa zošrotovalo celé auto ,” uviedol pre televíziu Juraj Smrečan, prezident Ústredného automotoklubu SR.

PROTEST v Trnave dopadol FIASKOM! Špeciálna prokuratúra je len zámienka, TOTO JE BOJ O VLASTNÉ EGO!
Bývalá koalícia, ustúpivšia vláde „odborníkov,“ ktorí mimochodom tiež nijako extra nezabodovali, nezabudla na svoje dobré maniere. S istou dávkou irónie možno nazvať ich konanie ako tragédiu. Či im tak vlastnú tragikomédiu? Ego o ktorom Igor... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Čo je cieľom návrhu?

Predkladatelia návrhu si sľubujú najmä bezpečnejšie autá na cestách. Zároveň chcú takto zabrániť vývozu nespoľahlivých, ojazdených áut do tretích krajín. Prísnejšie pravidlá by tak mali znížiť vypúšťanie emisií CO2, a to podľa odhadov o vyše 12 miliónov ton do roku 2035.

Pre servisy je to likvidačné

Má to však aj svoju odvrátené stránky. A to nielen pre rozpočty majiteľov áut, ale aj servisy. Ak by návrh prešiel, pre niektoré z nich by to mohlo byť až likvidačné. Prišli by totiž o významnú časť zákaziek.

Únia sa snaží z ciest vytlačiť čo najviac starých áut, a to kvôli posilneniu bezpečnosti aj boju s klimatickou krízou. O tom, či k tomu cesta povedie aj šrotovaním áut, je otázne. Na to, aby sa však tento návrh stal realitou, musí prejsť celým legislatívnym procesom. Kedy by mohlo padnúť definitívne rozhodnutie, je nateraz neznáme.

GP avizuje: Po zrušení ÚŠP sa pod koberec zametať nebude!
Generálny prokurátor Maroš Žilinka ubezpečuje, že adekvátne opatrenia na zabezpečenie plnenia úloh prokuratúry, pre prípad zmeny jej organizácie, budú prijaté. Na Facebooku tak reaguje na špekulácie v médiách bývalého mainstreamu. Aj „červené... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik