Obžalovaní v korupčnej kauze Syseľ dostali podmienečné tresty
20 | 12 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Traja obžalovaní v korupčnej kauze mediálne známej ako Syseľ, ktorá sa týka podozrení z ovplyvňovania rozhodnutí na východoslovenských súdoch, dostali podmienečné tresty odňatia slobody. Stredajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nie je právoplatný. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Podnikateľ Marián S. dostal za prečin nepriamej korupcie dvojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou v trvaní štyroch rokov. Tiež peňažný trest vo výmere 15.000 eur. V prípade nezaplatenia ročný náhradný trest odňatia slobody.

Exsudca Miroslav N. bol uznaný za vinného z účastníctva na prečine nepriamej korupcie a exposlanec parlamentu Alexej I. z účastníctva na prečine podplácania formou pomoci. Dvojica dostala ročný podmienečný trest odňatia slobody s dvojročnou skúšobnou dobou. Všetci už skôr deklarovali, že trvajú na svojej nevine.

"Rozsudok nie je právoplatný, keďže prokurátor, ako aj obžalovaní zahlásili proti nemu odvolanie, o ktorom rozhodne Najvyšší súd SR," priblížila hovorkyňa.

Obžaloba sa skladá z troch bodov. Exposlanec Alexej I. mal na základe žiadosti svojho známeho požiadať na prelome rokov 2016 a 2017 exsudcu Miroslava N., aby pomohol vybaviť vylúčenie nehnuteľnosti z konkurzu vedeného proti Tomášovi S.

Bývalý sudca mal za to žiadať najskôr úplatok vo výške 15.000 eur a potom ďalších 5000 eur. Prvá časť sumy mala byť podľa obžaloby poslaná na účet syna obžalovaného podnikateľa Mariána S. Podnikateľ čelí tiež obžalobe za to, že mal prevziať úplatky za zabezpečenie miernejších trestov v dvoch ďalších prípadoch.

Slovensko ešte NEROZDÝCHALO jednu Matovičovu RANU Z MILOSTI a už prichádza ďalšia!
Kam na to Igor Matovič chodí? Prichádza z návrhom na obštrukciu, o ktorom nikto neslýchal prinajlepšom v Európe, respektíve celom relatívne civilizovanom parlamentárnom systéme. Trvá na úprave zákona, ktorý by mohol natiahnuť vystúpenie poslancov s... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik